Puhelinuutuus eroaa joukosta – estää alastonkuvat, kertoo vanhemmille

Alastonkuvia estävä puhelin tuli myyntiin Japanissa. Leviääkö teknologia muihinkin puhelimiin?

19.2.2020 11:20

Japanissa tuli tarjolle uusi Android-älypuhelin, joka on halpa ja täällä tuntemattoman Tone-nimisen yhtiön tekemä. Siinä on kuitenkin yksi poikkeuksellinen toiminto, nimittäin alastonkuvien esto.

Asiasta uutisoi muun muassa Cnet, jonka mukaan e20-puhelimen kamerassa on tekoälyyn perustuva Smartphone Protection -toiminto. Se pyrkii estämään alastonkuvien tallentumisen puhelimen galleriaan ja on tarkoitettu etenkin alaikäisten suojelemiseksi. Puhelin voi lähettää lapsen vanhemmille ilmoituksen, jos se tunnistaa tällaisen kuvan ottoyrityksen.

On epäselvää, voiko alastonkuvatunnistuksen poistaa päältä, miten tarkka se on tai kerääkö puhelin mitään tietoja näistä kuvista esimerkiksi tekoälyn kehittämiseksi edelleen.

Kaiken kaikkiaan e20 vaikuttaa sen tuotesivujen perusteella vievän lasten seurannan paljon alastonkuvia pidemmälle antaen vanhemmille tarkan kuvan puhelimen omistajan tekemisistä. Näin ollen puhelimen ohjelmistoa saatettaisiin joissakin piireissä pitää jopa vakoiluohjelmana.

Alastonkuvien ottaminen salaa, tai suostumuksella otettujen alastonkuvien väärinkäyttö esimerkiksi suhteen päättymisen jälkeen on iso ongelma ympäri maailman, joten e20:n toiminto saattaisi toimia myyntivalttina laajemminkin.

Tekoälyä käytetään alastonkuvissa myös pahaan. Nykytekniikalla on mahdollista luoda uskottavia alastonkuvia ja -videoita henkilöistä, jotka eivät ole koskaan sellaisissa edes esiintyneet.

Tällaiset tekoälyllä tehdyt videot, eli niin sanotut deepfaket, tarjoavat uusia mahdollisuuksia muun muassa elokuvien tekemiseen, mutta toisaalta ne kelpaavat hyvin myös poliittiseen manipulointiin. Muun muassa Facebook kielsi hiljattain deepfaket palvelustaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?