Kommentti: Suomen historiallinen hetki meni jo – nyt kisa on USA vastaan Kiina - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suomen historiallinen hetki meni jo – nyt kisa on USA vastaan Kiina

Kuvituskuva
Julkaistu: 14.2. 7:01

Kännyköiden käyttöjärjestelmien kolmas voima nousee Kiinasta. Nyt taistellaan maailmasta, jota Suomi kerran hallitsi. Silti suomalaisilla on asiaan sanottavaa, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.

Kiinalainen teknologiajätti Huawei tekee parhaillaan töitä hartia(ja yuan-)voimin säilyttääkseen puhelimiensa markkinaosuuden länsimaissa ilman Googlen Androidia ja sen palveluita. Yhtiö rakentaa parhaillaan omaa ekosysteemiään, eli käyttöjärjestelmästä, sovelluskehittäjistä ja käyttäjistä rakentuvaa verkostoa, jossa kaikki ruokkivat toisiaan.

Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Länsimaissa on puhelimissa tällä hetkellä kaksi isoa ekosysteemiä: Applen oma iOS ja Googlen hallinnoima Android. Monien mielestä tämä on liian vähän, ja haastajia tarvittaisiin.

Molemmat ovat tukevasti amerikkalaisten käsissä. Myös tämä häiritsee monia, sillä neutraalille vaihtoehdolle olisi kysyntää.

Ei vähiten siksi, että amerikkalaiset ovat ottaneet ohjelmistot ulko- ja talouspolitiikan välineiksi. Niitä on käytetty niin Venezuelaa kuin Kiinaa vastaan.

Pieni ja puolueeton Suomi on kyllä yrittänyt parhaansa. Ensin kännykkävalmistajien yhteinen ja loppuaikoina Nokian täysin hallinnoima Symbian oli älypuhelimien hallitseva käyttöjärjestelmä silloin, kun älypuhelimia vielä kutsuttiin kannettaviksi multimediatietokoneiksi.

Tämän jälkeen seurasi iOS:n ja Androidin nousu. Nokia yritti vielä lyödä näiden väliin kiilaa Windows Phonella apunaan Microsoftin muskelit, mutta lopputulos tiedetään.

Omaa vaihtoehtoaan tarjosi myös Nokian hylkäämillä ohjelmistoilla ratsastava Jolla, jonka Sailfish-käyttöjärjestelmä porskuttaa edelleen pienenpienessä marginaalissa. Juna (tai vene) maailmanluokan vaihtoehdoksi kuitenkin meni jo.

Tämän jälkeen Googlen ja Applen haastajat ovat olleet vähissä.

Ei ole sinänsä yllätys, että seuraava yritys järisyttää digitaalista maailmanjärjestystä tulee Kiinasta. Tämän olisi pitänyt olla selvää vilkaisemalla nopeasti, miten talous makaa.

Huawei ei ole aivan samassa tilanteessa kuin Nokia ja Jolla aikaisemmin. Sen Android perustuu samaan avoimeen ohjelmakoodipohjaan kuin Googlen käyttöjärjestelmä, joten sovellusten tuominen Huawei-puhelimiin on helpompaa kuin aikaisempiin vaihtoehtoihin.

 Kiinalaisyhtiön kohtalonkysymys länsimarkkinoilla on, saako se houkuteltua suosittujen sovellusten tekijöiden tuen taakseen.

Kiinalaisyhtiön kohtalonkysymys länsimarkkinoilla on, saako se houkuteltua suosittujen sovellusten tekijöiden tuen taakseen. Jos ekosysteemistä puuttuvat hittisovellukset, sinne on vaikea houkutella käyttäjiä.

Vaikka Suomi on pelattu kännykkäkäyttöjärjestelmien avaimenhaltijan asemasta, voi suomalaisilla silti olla sanansa sanottavana kamppailun lopputuloksessa.

Suomi oli ensimmäinen länsimaa, jossa Huawei löi itsensä läpi. Syynä oli Nokian katoaminen puhelinmarkkinoilta.

Tästä syystä Suomella on Huaweille erityisen suuri merkitys. Yhtiöllä on lisäksi Suomessa paljon tutkimus- ja kehitystoimintaa. Se, mikä tapahtuu täällä, saattaa tapahtua muuallakin.

Huawein käyttöjärjestelmään liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä. Huawei on ilmoittanut, ettei se salli ainakaan toistaiseksi kilpailevia sovelluskauppoja alustallaan. Google ei sitä ole varsinaisesti estänyt, vaikkei se sitä varsinaisen hyvälläkään ole katsonut. (Huawein App Gallery muun muassa aloitti Googlen Androidilla.)

On myös melkoinen riski ostaa puhelin ja toivoa, että oma pankki tuo sovelluksensa sille.

Valinta on kuitenkin suomalaisen kuluttajan. Viime vuodet olemme luottaneet amerikkalaiseen. Jatkossa kännykänostaja joutuu kysymään itseltään, voiko hän luottaa kiinalaiseen?

Tuoreimmat osastosta