Handelsblatt: Saksa sai todisteita Huawein ja Kiinan valtion yhteistyöstä - Mobiili - Ilta-Sanomat

Lehti: Saksa sai todisteita Huawein ja Kiinan yhteistyöstä

Huawein Saksan-pääkonttori sijaitsee Düsseldorfissa.

Julkaistu: 3.2. 16:00

Huawei kiistää kärkkäästi Handelsblatt-lehden uusimmat väitteet, joiden mukaan Saksalla olisi tietoa yhtiön ja Kiinan hallituksen kytköksistä.

Kiinalainen älypuhelin- ja verkkovalmistaja Huawei on pitkään torjunut Yhdysvaltain väitteitä vakoilusta Kiinan valtiolle. Saksalainen Handelsblatt sanoo saaneensa käsiinsä luottamuksellisen Saksan ulkoministeriön asiakirjan, jossa Yhdysvaltain tiedustelu tarjoaa todisteita vakoilusta.

Uutistoimisto Reutersin lainaaman artikkelin mukaan Yhdysvallat toimitti Saksalle viime vuoden lopussa niin sanotun savuavan aseen, eli näyttöä Huawein ja Kiinan turvallisuusviranomaisten yhteistyöstä. Epäselväksi jäi, mitä nämä todisteet ovat.

Huawei kiisti artikkelin nopeasti sanomalla, että Handelsblatt toisti vanhoja ja perusteettomia syytöksiä tarjoamatta mitään kouriintuntuvia todisteita.

– Huawei Technologies ei ole, eikä koskaan tule tekemään mitään vaarantaakseen verkkojen tai asiakkaidensa tietojen turvallisuuden, Huawei toteaa.

Kysymys Huawein turvallisuudesta käy kuumana ennen kaikkea uusissa 5g-matkapuhelinverkoissa. Saksan hallitus on asiasta erimielinen, mutta kaikki maan kolme suurta operaattoria ovat Huawein asiakkaita.

Huawei on aiemmin väittänyt amerikkalaisten levittäneen yhtiöstä väärää tietoja diplomaattisten ja tiedustelukanaviensa kautta jo vuosien ajan. Huawei on syyttänyt myös suojelupoliisia, jonka mukaan Supo puhuu amerikkalaisten suulla.

Britanniassa Huaweille on sallittu rajoitettu pääsy 5g-urakoihin. Tietoturvayhtiö ITC Securessa työskentelevä Malcolm Taylor pitää päätöstä oikeana muun muassa, koska Britannian konservatiivisena pidetty turvallisuuskoneisto on arvioinut Huawein riskin olevan hallittavissa.

Toiseksi tämä tekee Huaweista myös yhden kaikista tarkkailluimmista yrityksistä maailmassa, mikä entuudestaan alentaa vaaraa.

– Kolmanneksi, ei ole olemassa selviä todisteita mistään vakoilusta Huawein teknologiaa käyttäen globaalisti, ja Huawein korkea johto on tuonut tämän esiin kerta toisensa jälkeen, toteaa Taylor, joka työskenteli aikaisemmin Britannian tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu GCHQ:ssa.

Taylor kommentoi Britannian ratkaisua analytiikkayhtiö GlobalDatan tiedotteessa. Hänen mukaansa Huawein käyttämisessä on riskinsä, mutta avain on juurikin riskin hallinta.

Britannian päätös päästää Huawei osallistumaan 5g-urakoihin on kiristänyt välejä maan perinteisesti vahvan liittolaisen Yhdysvaltain kanssa. Arkansasilainen republikaanisenaattori Tom Cotton meni niinkin pitkälle, että vertasi Huawein päästämistä 5g-verkkoihin siihen, että Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB olisi päästetty rakentamaan Britannian puhelinverkko kylmän sodan aikana.