Euroopan parlamentti äänesti mobiililaitteiden yhteisen laturin puolesta - Mobiili - Ilta-Sanomat

Applelle murskatappio äänestyksessä – iPhone-puhelimiin pitkään odotettu muutos?

Yhteinen laturi sai vahvan kannatuksen europarlamentin äänestyksessä. Vaikutukset Appleen ovat epäselvät.

31.1.2020 10:27

Euroopan parlamentti äänesti torstaina voimakkaasti mobiililaitteiden yhteisen laturin puolesta, uutistoimisto Reuters kertoo. Ehdotus meni läpi luvuin 582–40 ja sen mukaan komission on tehtävä asiasta päätös heinäkuuhun mennessä.

Jo yli kymmenen vuoden ajan ajettua yhteislaturia perustellaan muun muassa kuluttajan elämän helpottamisella ja sähköromun vähentämisellä.

Parlamentin mukaan nyt "tarvitaan kiireellisesti EU:n sääntelytoimia, joilla vähennetään elektroniikkaromun määrää, annetaan kuluttajille mahdollisuus tehdä kestäviä valintoja ja mahdollistetaan heidän täysipainoinen osallistumisensa tehokkaille ja asianmukaisesti toimiville sisämarkkinoille".

On arvioitu, että laturipakko koskettaisi ennen kaikkea Applea, joka on laajasti suosinut puhelimissaan omaa Lightning-liitäntäänsä.

Apple arvosteli aloitetta viime viikolla väittäen sen aiheuttavan runsaasti turhaa elektroniikkajätettä tilanteessa, jossa ala on joka tapauksessa jo pitkälti siirtynyt usb-c-tekniikkaan latauksessa.

On toisaalta väitetty, että mikä tahansa päätös ei loppujen lopuksi olisi Applelle vaikea toteuttaa.

Parlamentti otti huomioon myös matkapuhelimissa yleistyvän langattoman latauksen ja kehotti välttämään näiden tekniikoiden pirstoutumista. Komissiolta vaaditaan toimia, joilla voidaan parhaiten varmistaa erilaisten langattomien latureiden yhteentoimivuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?