Lehti: Kohufirma murtaa iPhonet helposti – vain yksi puhelin voittamaton

Täysin murtamatonta puhelinta ei ole olemassakaan, mutta parhaatkin työkalut ovat yhä useammin vaikeuksissa Androidin kanssa, Motherboard-lehti kertoo.

Puhelinten murtamiseen tarkoitettu Cellebrite-työkalu ei saanut mitään irti Huawei P20 Pro -puhelimesta.

30.1.2020 16:00

Älypuhelinten suojauksissa ulkopuolista murtajaa vastaan on tapahtumassa merkittävä käänne. Motherboard-lehden artikkelissa syvennytään Yhdysvaltain hallituksen testituloksiin eri puhelinten murtamiseksi. FBI:n ja usean poliisilaitoksen suosiossa oleva Cellebriten työkalu pystyy tunkeutumaan kaikkiin iPhoneihin aina iPhone X:ään saakka. Puhelimista saatiin esimerkiksi gps-tietoja, viestejä, puhelulokeja, yhteystietoja ja dataa muun muassa Instagramista ja Twitteristä.

Kiistelty Cellebrite mainosti viime vuonna pystyvänsä avaamaan Apple-laitteiden tiedostojärjestelmän täydellisesti iOS7:stä siihen aikaan viimeisimpään iOS12.3:een asti. Aiemmin firma kehui avaavansa kattavasti myös Android-puhelimet.

Lue lisää:

Kuitenkin Motherboardin mukaan testeissä kävi ilmi, että Cellebriten työkalulla on vaikeuksia esimerkiksi Google Pixel 2:n ja Samsung Galaxy S9:n kanssa. Huawei P20 Pro -puhelimesta työkalu ei saanut irti yhtään mitään.

– Juuri nyt me pääsemme iPhoneihin. Vuosi sitten emme päässeet iPhoneihin, mutta pääsimme kaikkiin Androideihin. Nyt emme pääse niistä moneen, Fort Worthin poliisilaitoksen forensinen tutkija Rex Kiser kuvailee Motherboardille.

Artikkelia lainaa muun muassa Android Authority, jonka mukaan Android näyttäisi tällä hetkellä olevan tietoturvastaan ja -suojastaan tarkan käyttäjän valinta. Toki kokonaisuuteen vaikuttaa moni muukin seikka kuin ulkopuolisen kyky päästä käsiksi puhelimen tietoihin, kuten sovelluskauppojen turvallisuus.

Puhelinten ja etenkin iPhonejen salauksesta on taas viime aikoina kiistelty näkyvästi Yhdysvalloissa, kun Apple kieltäytyi avaamasta terroristin iPhonea viranomaisille. Soppaa sekoitti myös presidentti Donald Trump.

Motherboardin artikkelin perusteella keskustelussa kuitenkin unohdetaan se, että murtamatonta puhelinta ei ole olemassakaan. Työhön vain kuluu enemmän aikaa ja rahaa. Jopa iPhone 11 Pro Maxin sanotaan olevan lopulta murrettavissa, vaikka valmiista työkaluista ei olisikaan juuri apua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?