Kuluttaja-lehti vertasi älypuhelinten korjattavuutta ja löysi isoja eroja - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kuluttaja-lehti: Yhden valmistajan puhelimien käyttöikä on ylitse muiden

Kuluttaja-lehti vertaili älypuhelinmerkkien korjattavuutta. Merkkien välillä on suuria eroja.

Applen iPhoneille on odotettavissa pitkä elinkaari.­

26.1.2020 7:00

Kuluttaja-lehti (maksumuurin takana) tutki viiden älypuhelinmerkin korjattavuutta. Mukana olivat Apple, HMD:n Nokia, Huawei, OnePlus ja Samsung. Vertailun tulokset ovat osin vajaita, koska kaikista merkeistä ei saatu kerättyä kaikkia tietoja. Kuitenkin Apple menestyi hyvin, sillä huoltoliikkeet arvioivat iPhoneille saatavan varaosia mallista riippuen jopa 5–10 vuoden ajan. Lisäksi käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä tarjotaan vajaat 5 vuotta sitten julkaistuihin puhelimiin.

HMD kertoo tarjoavansa varaosia vähintään 2 vuotta ja enintään 5 vuotta mallista riippuen. Huawei lupaa varaosia puhelimen elinkaaren ajan, eli yleensä noin 3 vuotta lanseerauksesta, mutta enimmillään jopa 10 vuotta. Sama elinkaarilupaus koskee Android- ja tietoturvapäivityksiä. OnePlus tarjoaa varaosia vähintään 3 vuoden ajan. Kuten Nokian kohdalla, Android-päivityksiä tarjotaan vähintään 2 vuotta ja tietoturvapäivityksiä vähintään 3 vuotta. Samsungin varaosien saatavuus on laitekohtaista malliston huomattavan laajuuden vuoksi, mutta osia löytyy joihinkin vuoden 2015 malleihin. Huoltoliikkeet puhuvat jopa 10 vuodesta. Android-päivityksistä ei ole tietoa, mutta tietoturvakorjauksia Samsung tarjoaa kuukausittain noin parin vuoden ajan, ja harvemmin tulevia päivityksiä pidempään.

Laitteiden korjattavuutta tutkiva iFixit on antanut vertailun merkeistä Applelle parhaan arvosanan 6/10, kun testissä oli yhtiön lippulaivamalli iPhone 11 Pro Max. Sen jälkeen paremmuusjärjestyksessä tulevat OnePlus, Huawei ja Samsung. HMD:n kärkimallia Nokia 9 PureView’tä iFixit ei ole tutkinut.

Puhelinten korjattavuuteen liittyy kysymys siitä, millaista elinikää niille sopii ylipäätään odottaa. Tästä on valmistajilta ollut vaikea saada vastauksia, mutta Kuluttajariitalautakunnan mukaan älypuhelimen pitää kestää noin neljä vuotta.

Samaan aikaan vanhojen ja kunnostettujen älypuhelinten kauppa alkaa kukoistaa maailmalla. Tutkimusyhtiö IDC selitti ilmiötä muun muassa valmistajien kyvyttömyydellä tarjota uusia puhelimia houkuttelevaan hintaan. Suomessa ilmiö on vielä verrattain pieni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?