Apple protestoi kaikkiin puhelimiin sopivaa laturia vastaan – uhkailee jätevuorella - Mobiili - Ilta-Sanomat

Apple protestoi kaikkiin puhelimiin sopivaa laturia vastaan – uhkailee jätevuorella

Apple käyttää samaa argumenttia kuin eurokansanedustajat, mutta täsmälleen päinvastaiseen tarkoitukseen.

Apple käyttää erilaista liitäntää kuin muut puhelinvalmistajat.

24.1.2020 14:51

Amerikkalainen laite- ja ohjelmistovalmistaja Apple vastustaa Euroopan unionissa jälleen virinnyttä hanketta yhteisen laturin pakottamiseksi mobiilialalle. Yhtiön lausunnon julkaisi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Unionissa on vireillä lainsäädäntö, jolla muun muassa puhelinvalmistajilta vaadittaisiin yhteistä tapaa ladata laitteet. Yhtenä perusteena on käytetty sähköromun määrää, jota EU:n mukaan syntyy vanhoista latureista 51 000 tonnia vuodessa.

Yllättäen Apple käyttää samaa argumenttia puolustaakseen nykytilannetta. Yhtiön mukaan yhteiseen laturiin siirtyminen hidastaisi teknologian kehitystä ja synnyttää vuoren uutta elektroniikkajätettä kuluttajien heittäessä pois puhelinten tarvikkeita, kuten autojen sovitinkappaleita.

– Meistä sääntely, joka pakottaa yhdenmukaisuuteen kaikkiin älypuhelimiin rakennetuissa liitännöissä, tukahduttaisi innovaation sen ruokkimisen sijaan ja vahingoittaisi eurooppalaisia kuluttajia sekä taloutta ylipäätään, Apple toteaa.

Reutersin mukaan siirtyminen yhteislaturiin vaikuttaisi eniten juuri Appleen, joka on käyttänyt laitteissaan pääosin omaa Lightning-liitäntäänsä. Muualla suositaan laajasti usb-c:tä. Applen mukaan sääntelyä ei edes tarvita, koska ala on jo muutenkin menossa kohti usb-c:tä.

On kuitenkin epäselvää, miten EU:n vaatimus lopulta toteutuisi. On esimerkiksi väitetty, että EU:n aikeet koskevat nimenomaan laturin muuntajaa, eli seinään liitettävää mötikkää. Jos vaatimus ei koskekaan kaapeleita ja puhelinten liitäntöjä, Applen voi olla paljon helpompi toimia EU:n tahdon mukaisesti.

Apple kuitenkin puhuu puhelimissa olevista liittimistä ja kaapeleista sekoittaen pakkaa entisestään.

EU on puuhannut yhteistä laturia jo yli kymmenen vuotta. Sitova päätös on edelleen luultavasti vuosien päässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?