Puhelinvalmistajat mokasivat – uusi markkina kukoistaa

Kunnostettujen ja käytettyjen puhelinten markkina porskuttaa uusien älypuhelinten myynnin uidessa tervassa.

IPhonet säilyttävät puhelimista parhaiten arvonsa, siksi suurin osa käytettyinä myytävistä puhelimista on Applen laitteita.

17.1.2020 9:38

Virallisesti kunnostetut ja muut käytetyt älypuhelimet ovat kuumaa tuoteryhmä muuten vaikeuksissa olevilla älypuhelinmarkkinoilla, arvioi IDC. Tutkimusyhtiö laskee käytettyjen puhelinten markkinan yltäneen viime vuonna 17,6 prosentin kasvuun ja 206,7 miljoonaan kappaleeseen. Vaikka kappalemäärä on vain murto-osa uusien älypuhelinten vuositoimituksista, sen kasvuprosentti on ihan toista luokkaa.

IDC katsoo käytettyjen puhelinten suosion olevan valmistajien syytä. Sen mukaan valmistajilla on ollut vaikeuksia tuottaa malleja, joissa yhdistyvät halutut ominaisuudet ja kohtuullinen hinta.

– Erona uusien älypuhelinten markkinan viimeaikaiseen alenemiseen [...] käytettyjen älypuhelinten markkina ei osoita mitään merkkejä hidastumisesta missään päin maailmaa, sanoo IDC:n tutkimusjohtaja Anthony Scarsella tiedotteessa.

Kasvua ajaa etenkin säästöjen tavoittelu, vaikka myös esimerkiksi ympäristönsuojelu ruokkii markkinaa. IDC:n mukaan kaikista tärkein kaupan ajuri on mahdollisuus käyttää aiemmin käytössä ollutta puhelinta joko uuden tai käytetyn puhelimen saamiseksi halvemmalla.

IDC ennustaa käytettyjen älypuhelinten toimitusten kasvavan melkein 333 miljoonaan kappaleeseen vuonna 2023. Markkinan odotetaan hyötyvän 5g-verkkojen ja -puhelinten yleistymisestä, kun vanhojen 4g-puhelinten omistajat tuovat niitä vaihtoon entistä korkeampien tiedonsiirtonopeuksien toivossa.

Suomessa käytettyjen älypuhelinten kauppa ei ole vielä kovin suuri ilmiö. Telia alkoi viime keväänä myydä käytettyjä älypuhelimia, mutta perinteisesti Suomessa kierrätykseen kerätyt puhelimet eivät ole päätyneet uudelleen myyntiin kotimarkkinoilla.

Ennen Teliaa Suomessa käytettyjen puhelimien myynti on ollut pieneten toimijoiden, esimerkiksi huoltoliike iTapsan, varassa. Ilta-Sanomat Digitodayn tiedusteltua asiaa Gigantilta ja Powerilta nämä eivät osoittaneet suurta kiinnostusta bisnekseen.

Muun kuin virallisesti kunnostetun käytetyn puhelimen ostaja saattaa myös kohdata väärennöksen, joka on pahimmillaan vaarallinen. Ostajan on syytä vaatia alkuperäinen ostoskuitti, josta näkee laitteen yksilöivän imei-numeron.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?