Eurokansanedustajat vaativat EU:lta pakottavia toimia yhteisen laturin kehittämiseksi - Mobiili - Ilta-Sanomat

EU:ssa vaaditaan: Kaikille puhelimille yhteinen laturi

Eurokansanedustajat vaativat sitovia toimia yhteisen laturin kehittämiseksi.

Apple on poikkeus puhelinvalmistajien joukossa. Yhtiö käyttää lightning-liitäntää latureissaan. Muissa puhelimissa on melkein poikkeuksetta usb, nykyisin sen c-versio.

16.1.2020 10:17

Eurokansanedustajat vaativat maanantain täysistunnossa pakottavia toimia kaikissa mobiililaitteissa toimivan yhteisen laturin aikaansaamiseksi. Tällainen laturi sopisi kaikkiin puhelimiin, tabletteihin, e-kirjanlukijoihin ja muihin kannettaviin laitteisiin.

Tiedotteessa edustajat moittivat komissiota tämän saman aloitteen liian köykäisestä ajamisesta viime vuosina. Meppien mielestä komissio tyytyi vain rohkaisemaan mobiilialaa yhteisen laturin kehittämiseksi, eikä vapaaehtoinen sopiminen alan toimijoiden kesken ole tuottanut haluttua tulosta.

Euroopan unionissa on keskusteltu aiheesta jo yli kymmenen vuotta. Helsingin Sanomien mukaan komissio ottaa kaikesta huolimatta kunniaa tilanteen paranemisesta. EU-instituutioiden suhteista vastaava komissaari Maroš Šefčovič huomautti yritysten yhteistyön vähentäneen laturimalleja huomattavasti. Vuonna 2009 niitä oli yli 30, nyt enää kolme päätekniikkaa.

Lue lisää:

Mepit ovat huolissaan vanhojen laturien aiheuttamasta ympäristöongelmasta, jossa syntyy elektroniikkaromua arviolta 51 000 tonnia vuodessa. Yhteisen laturin perustana toimisi vuoden 2014 radiolaitedirektiivi. Ei ole tiedossa, mikä tämä yhteinen laturistandardi lopulta olisi, mutta joidenkin mielestä luonnollinen valinta olisi tällä hetkellä laajasti käytetty usb-c.

On kuitenkin epäselvää, onko mahdollisella pakotuksella enää mitään käytännön vaikutusta. 9to5Mac huomauttaa, että EU:n koneisto liikkuu hitaasti, ja mahdollisen pakotuksen voimaan astuessa siirtymäaikoineen lähes kaikki Android-laitteet käyttävät jo mitä luultavimmin usb-c-liitäntää latureissaan.

Vuosien mittaan on katsottu, että EU:n aikomukset on suunnattu ennen kaikkea Applea vastaan. Yhtiö käyttää iPhoneissaan muista puhelimista poikkeavaa Lightning-liitäntää. 9to5Mac veikkaa EU:n hankkeen olevan myös Applen kannalta yhtä tyhjän kanssa. Yhtiö ennättänee joko siirtyä usb-c:hen iPad Pron tavoin tai kokonaan langattomaan lataukseen ennen kuin mahdolliset pakkotoimet astuisivat voimaan.

Mikäli EU määrää yhteisestä laturista, on mielenkiintoista nähdä, miten siinä otetaan huomioon teknologian nopea kehittyminen. Usb-c:kään ei ole käytössä ikuisesti.

Asiaa monimutkaistaa myös se, että monella puhelinvalmistajalla on käytössä omia pikalataustekniikoitaan. Yleensä ne toimivat vain valmistajan omissa puhelimissa, vaikka laturit ovatkin fyysisesti yhteensopivia muiden valmistajien laitteiden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?