Trump hyökkäsi Applea vastaan: ”Heidän on autettava mahtavaa maatamme, NYT!”

USA:n presidentti vaatii Applea avaamaan ampujan puhelimen.

Donald Trump hyökkäsi Applea vastaan ja vaatii viranomaisille pääsyä puhelimiin.

15.1.2020 12:44

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyökännyt teknologiayhtiö Applea vastaan. Tämänpäiväisessä twiitissään hän syyttää Applea siitä, että ”yhtiö kieltäytyy avaamasta tappajien, huumekauppiaiden ja muun rikollisen aineksen puhelimia”.

– Applen on astuttava esiin ja autettava mahtavaa maatamme, NYT! MAKE AMERICA GREAT AGAIN, Trump twiittasi.

Trumpin purkaus liittyy Yhdysvaltain sotilastukikohdassa kolme ihmistä ampuneen saudisotilaan tapaukseen. Apple ei avaa käyttäjiensä puhelimia poliisiviranomaisille eikä kenellekään muullekaan.

Trump kytkee vaatimuksensa Applelle kauppa-asioissa antamaansa apuun. Väite on kyseenalainen. Wedbushin analyytikko Daniel Ivesin mukaan Apple kärsii Trumpin käynnistämästä kauppasodasta kaikkein eniten, kirjoitti uutistoimisto Bloomberg joulukuussa. Trumpin viimeisten kauppasotauhkausten aikaan yhtiön pörssikurssi putosi 3 prosenttia.

Lisäksi Applen puhelinmyynti Kiinassa on sakannut, kun kiinalaispuhelimien suosio on kasvanut reaktiona kauppasotaan.

Apple on perinteisesti asettanut käyttäjiensä yksityisyyden ykkösarvojensa joukkoon. Yhtiö sanoo, ettei se ole luonut puhelimen avaamisen mahdollistavaa takaovea laitteisiinsa, ja sellainen olisi luotava erikseen.

Applen perustelujen mukaan ei ole olemassakaan sellaista takaovea, joka ei voisi vuotaa vääriin käsiin. Yhtiö myös sanoo auttaneensa Yhdysvaltain viranomaisia tutkinnoissa muun muassa antamalla näille epäiltyjen iCloud-tietoja.

Trumpin kommentti saattaa ennakoida sitä, että hän puuttuu salaukseen lainsäädännöllisin keinoin. Yhdysvaltain oikeusministeri Bill Barr antoi aikaisemmin ymmärtää USA:n hallinnon aloittaneen keskustelun lainsäädännöstä, joka antaisi viranomaisille pääsyn puhelimiin vastaavissa tilanteissa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Apple joutuu Trumpin hampaisiin. Hän ryöpytti puhelinvalmistajaa samasta asiasta myös vuonna 2016. Aiemmin FBI on joutunut turvautumaan ulkopuoliseen apuun rikoksesta epäiltyjen ihmisten puhelimien avaamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?