Android-käyttäjät joutuvat valinnan eteen – tässä ovat suomalaisten vaihtoehdot

Uuden Android-laitteen ostaja saa EU:ssa eteensä valintaruudun hakukoneista. Yksi tarjokas on esillä kaikkialla unionissa.

Kun hakukoneen vaihtaa Googlen pian esittämästä valintaruudusta käsin, valinta muuttaa sen Chromeen sekä kuvassa näkyvän kaltaiseen Android-puhelimen hakukoneruutuun.

13.1.2020 13:10

Google paljasti ne hakukoneet, joita se esittää uuden Android-laitteen ostajalle Euroopan unionissa. Kaikissa jäsenmaissa yksi tarjokas on DuckDuckGo. Loput kaksi vaihtoehtoa vaihtelevat maista toiseen. Asiasta kirjoittavat esimerkiksi The Verge ja Search Engine Journal.

Suomessa tarjottavat hakukoneet ovat DuckDuckGo, Info.com ja venäläinen Yandex. Valintaruutu esitetään uusissa laitteissa 1. maaliskuuta 2020 alkaen kesäkuun loppuun saakka, ja Google on aina yksi vaihtoehdoista. Microsoftin Bingiä ei Suomessa tarjota lainkaan.

Valintaruudun syynä on EU:n Googlelle määräämä 4,3 miljardin euron sakko kilpailevien hakukoneiden vahingoittamisesta Android-käyttöjärjestelmällään.

Kun käyttäjä valitsee listasta jonkin muun hakukoneen kuin Googlen, kaikki Chrome-selaimessa ja Androidin työpöydän hakuikkunassa tehdyt haut tehdään uudella hakukoneella. Myös tämän hakukoneen oma sovellus asennetaan laitteelle.

Kussakin maassa esitettävät hakukoneet on valittu Googlen järjestämän huutokaupan perusteella.

Toisin sanoen Google on käyttänyt EU:n rangaistusta tehdäkseen rahaa, ja jotkut kilpailevat hakukoneet ovat olleet tästä näreissään.

Valintaruudulla on kolme korkeinta tarjoajaa, joskin ruudulle oli mahdollista päästä myös ilmaiseksi. Se edellytti tilannetta, missä kyseisessä maassa ei tehty kolmea huutokaupan ehdot täyttävää tarjousta. Silloin tyhjät paikat oli määrä täyttää satunnaisesti jäljellä olevista hakukoneista.

Ei ole tiedossa, jäikö maksullisia paikkoja täyttämättä joissakin EU-maissa. Se, että DuckDuckGo on kaikkialla tarjolla, viittaa hakukoneen käyttäneen tosissaan rahaa Googlen huutokaupassa.

Hakukoneen on jo ennenkin voinut vaihtaa Androidissa asetusvalikon kautta. Valintaruudulla ei välttämättä ole juuri vaikutusta Googlen markkinaosuuteen, koska käyttäjä voi yhä päättää jatkaa sen käyttämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?