Venäjä sääti Applen vastaisen lain: Puhelimiin pakko asentaa paikallisia sovelluksia - Mobiili - Ilta-Sanomat

Venäjän uusi laki iskee Appleen – luopuuko yhtiö pyhästä periaatteesta?

Apple on tunnettu yksityisyyden puolestapuhujana. Venäjän lainsäädäntö pakottaa sen nyt laittamaan puhelimiinsa ulkopuolisia sovelluksia.

Apple on tunnettu yksityisyyden puolestapuhujana. Venäjän lainsäädäntö pakottaa sen nyt laittamaan puhelimiinsa ulkopuolisia sovelluksia.

Julkaistu: 2.1. 16:00

Venäjän uusi laki laittaa länsimaiset laitevalmistajat tiukoille. Erityisesti Apple on pahan valinnan edessä, sillä se saattaa menettää hallinnan puhelimiensa sovelluksiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti joulukuussa lain, joka tietää päänsärkyä etenkin Applen toimitusjohtajalle Tim Cookille. The Economist -lehden mukaan (maksumuurin takana) laki kieltää sellaisten laitteiden myynnin, joissa ei ole valmiiksi asennettuna paikallisesti tuotettuja sovelluksia.

Heinäkuussa voimaan astuvaa lakia on pidetty erityisesti Applen vastaisena, koska yhtiö on perinteisesti valvonut tarkasti mitä sovelluksia sen iPhone-puhelimiin voi asentaa. Käytännössä Applen pitää valita, haluaako se toimia Venäjän markkinoilla vai ei.

Pelkona on, että sovellukset voivat kerätä salaa tietoja esimerkiksi käyttäjän sijainnista ja tämän käyttämistä palveluista. Lain puolestapuhujat odottavat lain suojelevan paikallisia internet-yrityksiä ja auttavan vanhuksia, joilla voi olla vaikeuksia käyttää älypuhelimia. Esiasennetut sovellukset voi poistaa, mutta jotkut ennustavat sovellusten jättävän jälkeensä takaovia, jotka mahdollistavat tunkeutumisen puhelimeen myöhemmin.

Reuters kertoi joulukuussa lain tarkoituksen olevan venäläisten ohjelmistoyritysten auttaminen kilpailussa ulkomaisia firmoja vastaan. Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitä nämä paikalliset sovellukset ovat.

Laki koskee puhelimien lisäksi tietokoneita ja älytelevisioita.

Android-älypuhelimien tapauksessa tilanne on erilainen kuin Applella. Siellä puhelinvalmistajat päättävät, mitä oheisohjelmia puhelimen mukana tarjoillaan. Jokainen tekee siis itse päätöksen siitä, jatkaako laitteiden myyntiä Venäjällä. Tiukka kilpailu pitänee huolen siitä, että tarjokkaita markkinoille on jatkossakin.

Google on pakottanut laitevalmistajat ottamaan puhelimiin tiettyjä Google-sovelluksia, jos puhelimissa käytetään Googlen palveluita. Tämä on vienyt yhtiön vaikeuksiin Venäjällä jo aiemmin. Google sai taannoin kimppuunsa maan televiranomaisen Roskomnadzorin, joka sakotti yhtiötä satojen miljoonien ruplien edestä Androidiin liittyvien kilpailurikkomusten takia.

Internet valtion valvontaan

Venäjä on pyrkinyt ottamaan maan internetin tiukkaan hallintaansa. Vuonna 2016 Putin määräsi tiedustelupalvelu FSB:n selvittämään, miten päästä käsiksi internet-palvelujen salattuun verkkoliikenteeseen.

Maan lainsäädännön mukaan viranomaisten on päästävä käsiksi kaikkeen salattuun verkkoliikenteeseen. Amerikkalaisten Googlen ja Applen sovellusten tapauksessa tämä ei ole ollut tiettävästi mahdollista.

Yksityisyys on ollut Applelle pyhä periaate. Yhtiö on korostanut useampaan kertaan, miten päätös ihmisten tietojen hallinnasta tulisi olla ihmisillä itsellään.

– Salauksen poistaminen laitteistamme – kuten jotkut Washingtonissa toivovat meidän tekevän – haittaisi vain lainkuuliaisia kansalaisia, jotka luottavat meidän turvaavan heidän tietonsa. Rikolliset jatkavat silti tietojensa salausta, sillä se on helppoa, Tim Cook sanoi puhuessaan yksityisyydestä vuonna 2015 tietoturvayhtiö Kasperskyn blogin mukaan.

Venäjä on jo käynyt käsiksi pikaviestipalvelu Telegramiin, joka kieltäytyi avaamasta viestiliikennettään Venäjän viranomaisille. Maa on yrittänyt useamman kerran vaientaa Telegram-viestintää.

Myös deittisovellus Tinder sai viranomaiselta viime kesänä määräyksen, jonka perusteella sen on luovutettava vaadittaessa käyttäjätietojaan Venäjän turvallisuusviranomaisille.

Applen reaktio uuteen lakiin jää nähtäväksi, mutta lopputulemasta saattaa antaa vihiä yhtiön äskettäinen linjaus Krimistä. Apple alkoi esittää karttapalvelussaan Venäjän vuonna 2014 valtaaman Krimin niemimaan osana Venäjää. Samoin toimi Google.

Tuoreimmat osastosta