Yhdysvallat myönsi Microsoftille luvan toimittaa ohjelmistoja Huaweille - Mobiili - Ilta-Sanomat

Trump antaa Microsoftin tehdä bisnestä Huawein kanssa – miksi Google vaikenee?

Kuvituskuva
Julkaistu: 22.11. 13:54

Huawein tilanne on helpottumassa Yhdysvalloissa ja muualla. Googlen Androidin paluusta kiinalaisvalmistajan laitteisiin ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.

Yhdysvallat avaa ovia kiinalaiselle älypuhelin- ja verkkovalmistaja Huaweille. Uutistoimisto Reutersin mukaan maan kauppaministeriö on myöntänyt amerikkalaisyrityksille jo noin 75 lupaa yhteistyön tekemiseksi vakoilusyytösten kohteeksi joutuneen yhtiön kanssa.

Microsoft vahvisti Reutersille olevansa yksi näistä yrityksistä. Sillä on nyt lupa toimittaa ohjelmistoja Huaweille. Sen tarkemmin Microsoft ei asiaa selvittänyt, mutta luvan arvioidaan koskevan Windows-käyttöjärjestelmää, jota Huawei on käyttänyt kannettavissa tietokoneissaan.

Yhden nimettömän lähteen mukaan muille yrityksille myönnetyt luvat koskevat esimerkiksi matkapuhelinten osia ja ei-elektronisia komponentteja.

Asialla on vaikutusta muuallakin kuin Yhdysvalloissa. Kiellon alkuvaiheessa viime keväänä pohdittiin, että Huaweilla voi olla vaikeuksia jopa valmistaa uusia puhelimia ilman eston piirissä olevien yritysten yhteistyötä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko Google hakenut samaa erikoislupaa yhteistyön jatkamiselle tai onko se jopa jo saanut sellaisen. Google ei kommentoinut asiaa Reutersille.

Ilman tätä lupaa Huawei ei voi uusissa puhelimissaan käyttää Googlen sovelluksia kuten Play-kauppaa. Se tekee Huawein puhelimista huomattavasti kilpailijoita vähemmän houkuttelevia länsimaissa. Jos lupaa ei heru, alkukuusta julkaistu Honor 9X-puhelin saattaa jäädä viimeiseksi laitteeksi, jossa on Googlen palvelut.

Googlen vaikenemista voi pitää outona, sillä yhtiöllä on ollut vahva intressi pitää Huawei asiakkaanaan. Tulojen lisäksi tämä hidastaa kiinalaisyhtiön intoa tuoda markkinoille kilpailija Googlen Androidille.

Presidentti Donald Trumpin hallinto myönsi Huaweille äskettäin myös uuden 90 päivän jatkoajan, jonka tarkoitus on estää häiriöitä Yhdysvaltain syrjäseuduilla olevissa matkapuhelinverkoissa.

Yhdysvallat epäilee Huaweita vakoilusta Kiinan valtiolle ja pitää yhtiötä siksi uhkana kansalliselle turvallisuudelleen. Huawei on toistuvasti kiistänyt syytökset. Huaweita on puolustanut myös Microsoft, jonka lakiasiainjohtaja vaati syyskuussa lyömään todisteet vakoilusta pöytään.