Yhdysvallat antoi Huaweille 90 päivän jatkoajan amerikkalaisyhtiöiden kanssa toimimiseksi - Mobiili - Ilta-Sanomat

Trump antoi Huaweille armoa – vastaus oli tyly

USA lykkäsi täyttä Huawei-boikottia jälleen 90 vuorokaudella.

USA lykkäsi täyttä Huawei-boikottia jälleen 90 vuorokaudella.

Julkaistu: 19.11. 10:50

Yhdysvallat antaa yrityksilleen jatkoluvan tehdä bisnestä Huawein kanssa, mutta puhelinten perusongelmaa se ei välttämättä ratkaise.

Yhdysvallat myönsi kiinalaiselle Huaweille jo kolmannen kerran 90 päivän jatkoajan, jonka aikana jotkut yhdysvaltalaiset yritykset saavat tehdä bisnestä televerkkoja ja puhelimia valmistavan yhtiön kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan syynä oli etenkin se, että Huaweilla on merkittävä rooli joissakin Yhdysvaltain maaseudulla toimivissa matkapuhelinverkoissa, joiden asiakkaat uhkaavat jäädä ilman palvelua. Jatkolla halutaan antaa paikallisille teleoperaattoreille lisää aikaa siirtyä pois Huawein käytöstä ja sillä välin varmistaa palvelujen jatkuminen.

Presidentti Donald Trump asetti Huaweille kiellon käydä kauppaa amerikkalaisyhtiöiden kanssa alun perin viime toukokuussa epäillen yhtiön auttavan Kiinan valtiota vakoilussa. Hän on silti siirtänyt eston takarajaa nyt kolmesti 90 päivällä.

Huawei on jo joutunut julkaisemaan uusia Android-puhelimia ilman Googlen sovelluksia kuten Play -sovelluskauppaa. Kieltoa tulkitaan siten, että Googlen jo hyväksymät puhelimet saavat Android-tukea kuten ennenkin, mutta uudet puhelimet eivät saa Android-lisenssejä.

On epäselvää, miten jatkoaika vaikuttaa Androidin ja Googlen sovellusten käyttöön Huawein puhelimissa. Cnetin mukaan jatkoajasta ei ole apua Googlen sovellusten palautuksessa, mutta 9to5Googlen mukaan jatkoaika voi helpottaa Androidin uusimman 10-version jakelua Huawein puhelimiin – jos Yhdysvallat antaa Googlelle luvan tehdä töitä Huawein kanssa.

Samaan välin Huawei satsaa voimakkaasti sovelluskehittäjien houkuttelemiseen sen omaan vaihtoehtoiseen sovelluskauppaansa myös Suomessa.

Niin tai näin, Huawei ei ole jatkoajasta innoissaan. Vakoilusyytökset toistuvasti kiistänyt yhtiö sanoo, että jatkoajalla ei ole merkittävää vaikutusta sen liiketoimintaan suuntaan tai toiseen.

– Tämä päätös ei myöskään muuta sitä tosiasiaa, että Huaweita kohdellaan edelleen epäreilusti, yhtiö kommentoi.

Huawein mukaan esto on vahingoittanut enemmän Yhdysvaltoja kuin sitä itseään.