WhatsAppista paikattiin vakava haavoittuvuus – tarkista sovelluksesi versio

WhatsAppin haavoittuvuutta on mahdollista hyödyntää. Hyökkäyksiä ei ole vielä nähty.

19.11.2019 7:00

Facebook paljasti WhatsAppista haavoittuvuuden, jolla voi pahimmillaan ajaa haitallista koodia uhrin laitteessa. Yhtiö kertoi lyhyellä tiedotteella paikanneensa aukon, johon voi hyökätä lähettämällä uhrille muokattu .mp4-videotiedosto.

Asiasta uutisoi muun muassa ZDNet. Aukko liittyy siihen, miten WhatsApp käsittelee .mp4-tiedostojen metadataa. Hyökkäyksellä olisi mahdollista toteuttaa myös palvelunestohyökkäys. Facebook ei sanonut tarkemmin, tarkoittaisiko se käytännössä WhatsAppin kaatumista vai puhelimen lamaantumista laajemmin.

Haavoittuvuus on korjattu Androidissa WhatsAppin versiossa 2.19.274 ja iOS:ssä versiossa 2.19.100. Paikkauksen saivat myös WhatsAppin Business for Android-, Business for iOS- ja Enterprise Client -versiot.

Androidissa voit varmistaa olevasi ajan tasalla avaamalla Play Kaupan, näpäyttämällä vasemman yläkulman kolmea vaakaviivaa ja sitten Omat sovellukset ja pelit. Etsi WhatsApp Messenger, ja paina tarvittaessa Päivitä.

IPhonessa avaa ensin App Store. Jos käytössä on jokin muu kuin iOS13, paina sitten Tänään. Sitten tulee painaa omaa profiilikuvaa ja vierittää ruutua alas odottaviin päivityksiin. Jos WhatsApp on päivittämättä, sen pitäisi näkyä tässä listassa. Paina sen vieressä Päivitä.

Aukko koskee myös Windows Phonea, mutta Facebookin tiedotteen perusteella tälle alustalle korjausta ei tullut. Se ei ole yllättävää, sillä WhatsApp lakkaa toimimasta kokonaan Windows Phonessa vuodenvaihteessa.

Facebookin tiedossa ei ole, että haavoittuvuudella olisi tehty hyökkäyksiä. Varsin tuoreessa muistissa on kuitenkin, että aina niin ei ole. Israelilaisen NSO Groupin epäillään vahvasti myyneen WhatsAppin haavoittuvuutta muun muassa ihmisoikeusaktivistien vakoilemiseen. Aukkoa ehdittiin käyttää hyväksi vakavissa hyökkäyksissä ennen sen paikkaamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?