Cnet listasi vuosikymmenen tärkeimmät mobiilisovellukset, mukana Angry Birds - Mobiili - Ilta-Sanomat

”Sen vaikutus oli ennennäkemätön” – yksi vuosikymmenen tärkeimmistä kännysovelluksista tuli Suomesta

Angry Birds näytti tiettä mobiilipelien suursuosiolle.

Angry Birds näytti tiettä mobiilipelien suursuosiolle.

Julkaistu: 17.11. 16:00

Cnetin listalla esiintyy kattavasti huvia ja hyötyä, mutta samalla korostuu myös huolestuttava ilmiö.

Suuri amerikkalainen uutispalvelu Cnet listasi 25 mobiilisovellusta, jotka ovat sen mielestä vaikuttaneet eniten elämäämme viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomesta mukaan pääsi possujenpommittelupeli Angry Birds.

– Alkuaikoinaan Angry Birds oli niin suosittu, että vakuutin itselleni että minun on pidettävä siitä. Kun lopulta pelasin, en pitänyt, mutta sen vaikutus siihen, millaista suosiota mobiilipeleiltä sopii odottaa, on ennennäkemätön, kirjoittaa Cnetin toimittaja Eric Franklin.

Nykyään Angry Birds ei enää liihota yhtä korkealla, mistä kertoo myös kehittäjä Rovion viimeisin tulos.

Myös rakkaat länsinaapurimme menestyivät. Heti Angry Birdsin perässä listalla on ruotsalainen jymymenestys Candy Crush Saga, jota pelataan edelleen valtavasti. Ruotsalaista väriä listalle tuo myös musiikkipalvelu Spotify.

Listan sovellukset eivät ole tärkeysjärjestyksessä. Siellä vilisevät kuitenkin kaikkien tuntemat sosiaalisen median jättiläiset, kuten Twitter, Snapchat, Facebook, WhatsApp ja Instagram. Tämä muistuttaa siitä, minkälaisen vallan kyseenalaisessa maineessa oleva, kolme viimeksi mainittua sovellusta omistava Facebook on saanut ihmisten viestinnässä. Ja ehkä myös siitä, että sovelluslistan loi yhdysvaltalainen taho.

Myös Googlen ja Applen palvelut karttoineen, digiavustajineen ja maksupalveluineen mahtuivat mukaan muistutuksena siitä, ettei amerikkalaisten teknologiayhtiöiden kosketus jokapäiväiseen elämäämme lopu Facebookiin ja sen johdannaisiin.

Mobiilisovellukset kuuluvat nykyisin jopa intiimimpiin elämän osa-alueisiin, mistä kertoo deittisovellus Tinderin ja sen kilpailijoiden nostaminen Cnetin listalle. Kaikista tuorein sovellus listalla on vuoden 2017 Fortnite-videopeli, joka teki battle royale -peleistä maailmanlaajuisen ilmiön.