Automaattinen varmuuskopiointi ei välttämättä toimi Android 9- ja Android 10 -laitteissa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Android-puhelimista löytyi vaarallinen ongelma – tarkista asetuksesi

Android-puhelimesi ei ehkä ole tehnyt varmuuskopioita pitkään aikaan, Android Police kirjoittaa.

Android-puhelimen varmuuskopiointiasetukset kannattaa tarkistaa.

15.11.2019 12:50

Lukuisia Android-puhelimia näyttää piinaavan salakavala ongelma, joka pahimmillaan kostautuu esimerkiksi yhteystietojen tai sovellusten menetyksenä. Asiasta kirjoittavan Android Policen mukaan puhelin ei välttämättä varmuuskopioi tietoja automaattisesti Google Drive -tallennuspalveluun, vaikka asetus olisi kytketty päälle ja näkyy sinisenä puhelimen valikossa.

Varmuuskopiointi koskee yhteystietojen ja sovellusten lisäksi muun muassa kalenterimerkintöjä, näyttöasetuksia ja wifi-verkkoja sekä niiden salasanoja.

Ongelma vaikuttaa koskevan eri käyttäjiä ympäri maailman Suomi mukaan lukien ja siitä keskustellaan useissa paikoissa verkossa. On tosin mahdotonta varmistaa, että kyse on kaikissa tapauksissa täsmälleen samasta ongelmasta. Android Policen mukaan bugi on kuitenkin erittäin yleinen, ollut olemassa jo ainakin yhdeksän kuukautta ja koskee Android 9:ää ja uusinta 10:tä ajavia laitteita useilta eri valmistajilta.

Varmuuskopioinnin toteutuminen omalta kohdalta kannattaakin tarkistaa. Etsi oman puhelimesi varmuuskopiointiasetukset, joka usein löytyvät polusta Asetukset > Järjestelmä > Varmuuskopiointi. Vaikka itse asetus olisi päällä, sen alla saattaa olla harmaana nappi Varmuuskopioi nyt. Jos näin on ja nappia ei voi painaa, varmuuskopioita ei ehkä ole tehty kuukausiin.

Jos et ole puhelimen asetusten perusteella varma, koskeeko ongelma sinua, voit mennä Google Driveen selaimen kautta ja katsoa, ovatko sinne tallennetut tiedot ajan tasalla. Jos käytät tietokonetta, vasemmassa reunassa on varmuuskopiot-valinta.

Google ei ole toistaiseksi ratkaissut ongelmaa. Bugista voi kuitenkin olla mahdollista päästä eroon tietoturvan kustannuksella. Epäilys nimittäin on, että vika liittyy puhelimen lukitukseen, joka salaa varmuuskopioitavat tiedot uudemmissa Androideissa. Jos lukituksen, kuten pin-koodin tai sormenjäljen, ottaa pois käytöstä, varmuuskopiointi saattaa hyvinkin taas toimia. Lukitus kannattaa laittaa takaisin päälle, kun varmuuskopiot ovat ajan tasalla.

– Vau. Pelkkä pin-turvan poistaminen puhelimestani ratkaisi ongelman! Kiitos kaverit. Arvostan todella. Olin juuri aikeissa heittää molemmat puhelimeni seinään, eräs käyttäjä nimeltä Umme Ruqayyah kirjoittaa Pixel-puhelinten tukipalstalla.

Android Police ei sanonut, vaikuttaako ongelma Google Kuvat -sovelluksen kuvien automaattiseen varmuuskopiointiin. Sellaisesta ei kuitenkaan löytynyt nopeasti näyttöä.

Android-puhelinten tietojen automaattinen varmuuskopiointi on tuottanut käyttäjille karvaita yllätyksiä ennenkin, joskin toisesta syystä. Google nimittäin voi hävittää käyttäjien varmuuskopiot, jos laitteet jäävät käyttämättä tietyksi ajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?