The Information: Apple aikoo julkaista lisätyn todellisuuden lasit vuonna 2023 - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tässäkö älypuhelimen korvaaja? Vuoto: Apple tuo uuden laitteensa vuonna 2023

Kuvituskuva
Julkaistu: 15.11. 7:00

Apple haluaa esitellä lisätyn todellisuuden lasinsa vuonna 2023, The Information kirjoittaa.

Applen jo vuosia huhutuista lisätyn todellisuuden laseista on vuotanut uutta tietoa. Lisätty todellisuus tarkoittaa todellisen ja tietokoneella luodun näkymän yhdistämistä, ja The Information -julkaisun mukaan Apple käsitteli aihetta lokakuisessa sisäisessä kokouksessaan.

Artikkeli on maksumuurin takana, mutta sitä lainaa esimerkiksi Android Authority. Uutta tietoa on laitteen aikataulu. Kokouksessa keskusteltiin lisätyn todellisuuden silmikon julkaisemisesta vuonna 2022, kun taas erilliset lisätyn todellisuuden lasit on määrä julkaista vuonna 2023. Applen ensimmäistä lisätyn todellisuuden laitetta oli veikattu myyntiin jo ensi vuonna.

Lisätyn todellisuuden laseista on povattu jopa älypuhelimen korvaajaa. Applen on arvioitu satsanneen niihin isosti kasaamalla tiimin Microsoftin, Facebookin ja Hollywoodin osaajista. Yhtiön on sanottu kehittävän laseja, jotka kytkeytyisivät langattomasti iPhoneen ja voisivat näyttää puhelimesta niin karttoja kuin elokuviakin.

Lasien teknologisena jippona on tiettävästi uusi 3d-anturijärjestelmä, jonka Apple on kehittänyt itse vuosien saatossa. Sen oletetaan olevan iPhoneissa nykyään käytetyn FaceID-tekniikan kehittyneempi muoto.

Lisätyn todellisuuden lasit saivat jokunen vuosi sitten kehnon alun, kun Google pilasi teknologian maineen Google Glass -sangoillaan. Tuote sai nopeasti huonon maineen, kun varhaiset käyttäjät syyllistyivät salakuvaamiseen. Huonokäytöksisiä Glass-käyttäjiä alettiin kutsua vähemmän mairittelevasti nimellä glasshole.

Google perui lopulta Glassin kuluttajaversion. Lisätyn todellisuuden heti kättelyssä saama huono maine voi yhä varjostaa myös Applen suunnitelmia, joskin esimerkiksi Microsoft on osoittanut tekniikalle useita hyödyllisiä käyttökohteita HoloLens-silmikollaan. Tosin HoloLens ei sekään ole välttynyt polemiikilta. Microsoftin työntekijät protestoivat alkuvuonna laitteen aiottua sotilaskäyttöä vastaan.