”Teemme tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä” – Huaweilla on rahakas ehdotus suomalaisille sovellusnikkareille

Julkaistu:

Huawei
Huawein ponnistus sovellusten saamiseksi puhelimilleen näkyy myös Suomessa.
Huawei on aloittamassa suuren harppauksen saadakseen ohjelmistokehittäjät tukemaan sovelluskauppaansa, kun Google ei saa enää jatkossa toimittaa omaa versiotaan Androidista Huawein ja sen tytärbrändi Honorin puhelimiin.

Huawei kertoi syyskuussa investoivansa miljardi dollaria mobiiliekosysteeminsä kehittämiseen.
Rahalliset satsaukset eivät jää tähän. Honorin Suomen-maajohtaja Hugo Hu sanoo summan olevan kolminkertaistumassa ensi vuonna. Toisin sanoen yhtiö käyttäisi kolme miljardia dollaria siihen, että saa sovelluskehittäjät tuomaan Android-sovelluksensa Huawein alustalle.

Honor julkaisi juuri 9X-puhelimen, joka ehti saada tyyppihyväksynnän Googlelta ennen pakotteiden asettamista toukokuussa. Laite perustuu vielä Googlen Androidiin, eli siinä on siis Google Play -kauppa, ja kaikki Googlen palvelut toimivat siinä laitteen elinkaaren loppuun asti.


Ensi vuonna asiat ovat kuitenkin toisin. Näillä näkymin ensi vuonna ei enää nähdä uusia Googlen Androidiin perustuvia Huawei- tai Honor-puhelimia, ellei Yhdysvallat muuta mieltään.

Huawei kehittää HMS-mobiilialustaansa (Huawei mobile services) kovalla kiireellä. Yhtiö on ilmoittanut toimittavansa sen sovelluskehittäjille loppuvuodesta ja ensi vuoden maalis–kesäkuussa nähtäisiin siihen perustuvia puhelimia.

Hu kertoo Huawein käyvän parhaillaan keskustelua sovelluskehittäjien kanssa. Yhtiön Suomen-konttorista käsin pidetään yhteyttä kaikkiin pohjoismaisiin mobiilitaloihin 70-henkisen pilvipalvelutiimin sekä näitä tukevan laiteyksikön voimin.

– Meillä on keskustelut käynnissä parhaillaan noin 80 kehittäjän kanssa, Hu sanoo.

Hu kehuu myös vuolaasti suomalaisia sovelluskehittäjiä ja mobiiliohjelmistoteollisuutta.

– Teemme heille tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.


Hun mukaan Huawein App Gallery -sovelluskaupalla on laskutavasta riippuen 540–570 miljoonaa käyttäjää. Suuren asiakaspotentiaalin ohella kehittäjiä houkutellaan näkyvyydellä sekä kattamalla kehittäjien kustannukset sovelluksen tuomisesta Huawein alustalle. Lisäksi Huawei väläyttelee kehittäjille mahdollisuutta saada sovelluksensa muihinkin laitteisiin kuin puhelimiin ekosysteemin kehittyessä. Näitä ovat muun muassa muut mobiili- ja esineiden internetin laitteet.

Kehittäjiä houkutellaan myös rahalla. Googlen sovelluskaupassa kehittäjille jää sovelluksen hinnasta ja sen sisällä tehdyistä ostoista 70 prosenttia. Hun mukaan Huaweilla luku on 70–80 prosenttia, ja hinnoista voidaan myös joissakin tapauksissa neuvotella.

– Mitä tahansa Google tarjoaakin, meidän tarjouksemme on aina parempi, Hu sanoo.

Viime päivinä on ilmassa ollut merkkejä siitä, että Yhdysvaltain hallinto saattaisi alkaa myöntää erityislupia amerikkalaisyhtiöille kaupankäyntiin Huawein kanssa, kertoi Bloomberg alkuviikosta. USA:n politiikka on kuitenkin ollut siinä määrin tempoilevaa, ettei asiaa voi pitää varmana ennen kuin muste on kuivunut papereissa.

Hu sanoo Huawein jatkavan oman ohjelmistoalustansa kehittämistä uusista käänteistä huolimatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt