Kännykällä kirjautuminen helpottuu – jatkossa riittää sormenjälki

Sähköisen tunnistautumisen mahdollistava mobiilivarmenne uudistuu. Ensi vuoden lopussa sormenjälki riittää palveluihin sisäänkirjautumiseen.

Mobiilivarmenteella voi kirjautua viranomaispalveluihin siinä missä pankkitunnuksilla tai viranomaisten myöntämällä sähköisellä varmennekortilla.

4.11.2019 13:39

Vahvassa sähköisessä tunnistautumisessa käytettävä teleoperaattorien mobiilivarmenne uusiutuu. Ensi vuoden lopussa käyttöön otettava uudistettu palvelu tukee muun muassa puhelimen sormenjälki- ja kasvotunnistusta. Jatkossa sen voi myös ottaa käyttöön itsepalveluna passin tai henkilökortin avulla.

Mobiilivarmennetta käytetään vahvana tunnistusmenetelmänä verkossa, eli sillä voi kirjautua Suomi.fin ja Omakannan kaltaisiin viranomaispalveluihin sekä monentyyppisiin yksityisen sektorin verkkopalveluihin.

Nykyisellään mobiilivarmenteella sisäänkirjautuminen edellyttää tunnusluvun näpyttelyä. Uudessa versiossa tämän voi hoitaa painamalla sormellaan puhelimen sormenjälkitunnistinta.

Mobiilivarmenne kilpailee tunnistautumisessa pankkien tarjoaman pankkitunnistautumisen sekä viranomaisten sähköisen henkilökortin kanssa. Yhteenlaskettuna pankkitunnistautuminen on selkeästi yleisin tapa asioida viranomaispalveluissa. Viranomaispalveluihin tehtävistä kirjautumisista yli 90 prosenttia tapahtuu pankkitunnuksin, kertoi Väestörekisterikeskuksen kehityspuolen johtaja Joonas Kankaanrinne syyskuussa.

Mobiilivarmenne on sidottu käyttäjän puhelinnumeroon. Suomen teleoperaattorit vastaavat yhdessä palvelun uuden version kehityksestä varmistaakseen, ettei operaattoreiden palveluissa ole merkittäviä eroja.

Mobiilivarmenteen käytön hidastumiseen on saattanut vaikuttaa myös sen hinnoittelu. Siinä missä pankkitunnukset ovat kaikille maksuttomia, kaikki teleoperaattorit eivät tarjoa mobiilivarmennetta maksutta. Se on kuluttajille ilmainen ainoastaan Telialla.

Sähköinen tunnistautuminen on liiketoimintaa, jossa jokaisesta sisäänkirjautumisesta tulee rahaa kirjautumispalveluiden ylläpitäjälle. Teleoperaattorit pyrkivät saamaan osansa tällä hetkellä pankkien dominoimasta kentästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?