Ruutukaappaus puhelimella: Näillä konsteilla pitäisi onnistua - Mobiili - Ilta-Sanomat

Ruutukaappaus puhelimella: Näillä konsteilla pitäisi onnistua

Androidissa on useita keinoja ottaa ruutukaappaus ja iPhoneissakin pari erilaista.

3.11.2019 16:00

Ruutukaappauksen ottaminen puhelimella on helppoa ja nopeaa, kunhan tietää oikean näppäinyhdistelmän. Valitettavasti etenkin Android-puhelimissa menetelmä voi vaihdella mallista toiseen.

Cnetin mukaan Androidissa on "universaali" tapa ottaa ruutukaappaus. Se tarkoittaa virtanäppäimen ja volyymi alas -napin pitämistä pohjassa yhtä aikaa. Ruudun pitäisi välähtää merkkinä kaappauksen ottamisesta.

Valitettavasti IS Digitodayn oli helppo todistaa vääräksi oletus tempun toimivuudesta kaikissa Android-puhelimissa. Vuoden 2016 Samsung Galaxy S5:ssä tämä näppäinyhdistelmä ei tee mitään ilmeisesti, koska puhelimessa on vielä fyysinen kotinäppäin. Sen sijaan tempusta voi olla paljon iloa puhelimissa, joissa fyysinen kotinäppäin on korvattu ohjelmallisella.

Kotinäppäimellä varustetuissa Android-puhelimissa ruutukaappauksen saa yleensä painamalla yhtä aikaa kotinäppäintä että virtanäppäintä. Ruudun pitäisi jälleen välähtää todisteena onnistumisesta.

Fyysisellä kotinäppäimellä varustetuissa puhelimissa kannattaa yrittää painaa pohjaan sekä kotinäppäin että virtanäppäin. Ruudun pitäisi jälleen välähtää todisteena siitä, että sorminäppäryys oli kohdallaan.

Joissakin Android-puhelimissa on myös omia hienouksiaan ruutukaappausten ottamiseksi, joten asetusvalikon kaivelu voi kannattaa.

Lifehacker mainitsee Samsungin niin sanotun karateiskumenetelmän, joka käyttää hyväksi eleohjausta. Laitteen edistyneistä asetuksista voi löytyä toiminto nimeltä Palm swipe to capture. Jos se on päällä, käden sivun pyyhkäisy vasemmalta oikealle tai toisin päin ruudun päällä ottaa siitä kuvan.

Tämä toiminto esiintyy laajasti ainakin Galaxy S -sarjan puhelimissa. Sitä ei kannata odottaa löytyväksi kaikista Samsungin luureista.

Cnet huomauttaa myös Motorolan erikoisuudesta, joka toimii ainakin Moto G7:ssä. Sen Moto-sovelluksessa on asetus nimeltä Three Finger Screenshot. Sen avulla kuvakaappauksen voi ottaa pitämällä kolmea sormea ruudulla tarpeeksi kauan.

Mutta minulla on iPhone!

IPhoneissa menetelmä riippuu puhelimen iästä. IPhone X:ssä ja sitä uudemmissa malleissa ruutukaappaus onnistuu painamalla lyhyesti yhtä aikaa sivupainiketta (virtanappi) ja volyymi ylös -nappia. IPhone 8:ssa ja sitä aiemmissa malleissa pitää painaa nopeasti virtanäppäintä yhdessä kotinäppäimen kanssa.

Jos ruutukaappaus onnistui, se ilmestyy pienoiskoossa iPhonen ruudun vasempaan alareunaan.

Androidissa voit katsella ruutukaappauksia joko puhelimen oman galleriasovelluksen tai Googlen Kuvat-sovelluksen kautta. IPhoneissa ruutukaappauksia voi katsella Kuvat-ohjelman kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?