Valtavat erot: Tämä on nopein tapa kirjoittaa älypuhelimella

Julkaistu:

Kirjoitustavat
Suurin osa ihmisistä kirjoittaa mobiililaitteella kahdella peukalolla. Ennakoivasta tekstinsyötöstä ei sen sijaan näytä olevan apua.
Ihmisten kirjoitusnopeudesta mobiililaitteella on otettu selvää Aalto-yliopiston, Cambridgen yliopiston ja Zürichin teknillisen yliopiston yhteistutkimuksessa (pdf). Yli 37 000 tekemän testin perusteella ihmisten kirjoitusnopeus on jo noin 70 prosenttia perinteisellä näppäimistöllä kirjoittamisen nopeudesta.

Keskimäärin ihmiset kirjoittavat mobiilisti noin 36 sanaa minuutissa 10–19-vuotiaiden yltäessä melkein 40 sanaan.

Kirjoitustavoissa on selviä eroja. 74 prosenttia käyttää kahta peukaloa, mikä on huomattavasti yhtä peukaloa tai etusormea nopeampaa. Ero lähentelee kymmentä sanaa minuutissa.

Lisäksi automaattista virheenkorjausta käyttävät kirjoittajat olivat nopeampia, kun taas ennakoiva tekstinsyöttö osoittautui jopa kirjoittamista hidastavaksi apuvälineeksi. Tuloksia Helsingin Sanomille arvioinut Aalto-yliopiston professori Antti Oulasvirta kertoo tähän syyn.

– Useimmille se oli itse asiassa vahingollista. Syy on se, että ohjelma ei aina ehdota oikeaa sanaa, jolloin kirjoittajalla menee aikaa siihen, kun hän katsoo vaihtoehtoja. Sen sijaan sanan olisi voinut saada samassa ajassa valmiiksi, kun olisi vaan kirjoittanut, Oulasvirta toteaa HS:lle.

Testin tekijät olivat pääasiassa amerikkalaisia. Tutkimuksen johdantosivulla tarjotaan linkki kyseiseen testiin, joka on kenen tahansa tehtävissä.

Ota kantaa

Miten kirjoitat älypuhelimella?

Yhdellä peukalolla 14% Kahdella peukalolla 43% Etusormella 36% Jollain muulla tavalla 8%
Ääniä yhteensä 11077

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt