Google Playstä löytyi uusia ansoja: Ilmainen kokeilu päättyi kalliiseen yllätykseen

Google Playssa on muitakin uhkia kuin haittaohjelmia ja joskus ne satuttavat vielä enemmän.

27.9.2019 7:00

Androidin Google Play -kaupassa vaanii vähän tunnettu uhka, tietoturvayhtiö Sophos kertoo ZDNetin mukaan. Sophos löysi kaupasta 24 sovellusta, jotka laskuttivat käyttäjää törkeällä tavalla ilmaisen kokeilujakson päätyttyä.

Joukossa on esimerkiksi laskinsovellus, qr-koodin lukija, gif-editori tai valokuvasovellus, jollaisia löytyy Playsta ilmaiseksikin. Usein kolmen päivän ilmaiskokeilun päätteeksi sovellus saattoi laskuttaa käyttäjää yli 100:lla tai jopa noin 220 eurolla, jos käyttäjä ei peruuttanut virallisesti kokeilujaksoa, vaan ainoastaan poisti sovelluksen.

Kyseessä saattaa olla verrattain tuore ilmiö, sillä Sophos ei ollut aikaisemmin nähnyt sovelluksia myytävän näin korkeilla hinnoilla. Näitä sovelluksia on ladattu yhteensä kymmeniä miljoonia kertoja.

Lue pieni präntti

Usein Play on esillä uutisissa, kun sieltä poistetaan haittaohjelmia. Kaupassa on julkaistu esimerkiksi sovelluksia, joiden päätarkoitus on keskeyttää käyttäjä alati esitettävillä mainoksilla.

Paljon pahempaakin on ollut tarjolla, mutta näin rajusti liikaa laskuttava sovellus voi joissakin tapauksissa olla käyttäjälle jopa haittaohjelmaa vakavampi uhka. Ongelmaa korostaa se, että periaatteessa nämä sovellukset toimivat Playn sääntöjen puitteissa ja kertovat pienessä präntissä kokeilujakson jälkeisen hinnan. Näitä voidaan kenties pitää muualta tuttujen tilausansojen toisenlaisena ilmentymänä.

Google potkii silti ulos myös liikaa laskuttavia sovelluksia. Sophoksen julkaistua raporttinsa keskiviikkona Google oli jo poistanut Playsta 14 tällaista raharohmua. Joitakin muita vastaavia sovelluksia oli kuitenkin yhä saatavilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?