Huawei julkaisi Mate 30- ja Mate 30 Pro -puhelimet - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tässä ovat Huawein huippupuhelimet – näin yhtiö kiertää Google-pannaa

Huawei julkaisi Saksassa uusia puhelimia. Uudet laitteet ovat sen ensimmäiset ilman Googlen Androidia. Yhtiö aikoo saada sovelluksia puhelimelleen rahalla.

Huawei Mate 30 Pro on kiinalaisvalmistajan huippumalli.

19.9.2019 15:30 | Päivitetty 19.9.2019 16:52

Kiinalainen teknologiajätti Huawei julkaisi tänään Münchenissä Mate 30 -huippupuhelinsarjansa.

Julkaisusta tekee merkittävän se, että Mate 30 on ensimmäinen puhelinsarja, jonka jäi ilman Googlen Androidia. Yhtiö joutui toukokuussa Yhdysvaltain hallinnon pakotteiden kohteeksi, ja sitä kiellettiin tekemästä kauppaa amerikkalaisfirmojen kanssa ilman erityislupaa.

Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu myönsi heti tilaisuuden alussa vuoden olleen Huaweille haastava. Hänen mukaansa yhtiön puhelinmyynti kasvoi kuitenkin 8 kuukauden aikana 26 % viime vuoteen verrattuna ja tietokonemyynti moninkertaistui.

Yhtiö sanoo toimittaneensa yli 16 miljoonaa Mate 20 -puhelinta ja yli 17 miljoonaa Huawei P30:tta.

Tämänpäiväisessä tilaisuudessa yhtiö esitteli Mate 30:n ja Mate 30 Pron. Jälkimmäisen kamerat on aseteltu renkaan muotoon.

Kamerassa on neljä linssiä ympyrän muodossa.

Pro-mallin kuvauskalustoon kuuluu 40 megapikselin pääkamera, 40 megapikselin laajakuva sekä 8 megapikselin telelinssi. Telen optiseksi zoomiksi kerrotaan 3x. Neljäs linssi kuuluu lasersensorille. Pro-mallilla onnistuu myös 4K-videokuvaus 60 ruudun sekuntivauhdilla.

Pro-mallin 6,53-tuumaisessa oled-näytössä on kaartuva reunus, joka menee kilpailijoita syvemmälle. Lisäksi sen sinivaloa vähennetään, minkä on määrä säästää silmiä.

Perusmallissa on 6,62 tuuman suora näyttö. Laitteessa on 4200 (perusmalli) tai 4500 (Pro) milliampeeritunnin akku. Yhtiö kehui myös puhelimien virransäästöominaisuuksia, pikalatausta sekä vedenkestävyyttä.

Kameraloveen on upotettu useampia toimintoja.

Molemmissa malleissa on lovi selfie-kameroita varten.

Uutuuspuhelimet tulevat monissa väreissä.

Puhelimien värivaihtoehdoissa on poikkeuksellisen kuuloinen valinta, vegaaninahka.

Pro-mallin ominaisuuksiin kuuluu myös se, ettei siinä ole fyysisiä äänenvoimakkuuspainikkeita. Ne on korvattu kaartuvassa näytössä olevilla virtuaalisilla napeilla.

Merkittävää on, että laitteesta tulee heti 5g-malli. Tämä on toteutettu Huawein omalla Kirin 990 -piirisarjalla, jossa 5g-toiminnallisuus on yhdysrakenteinen. Yhtiön mukaan puhelimissa on kaikkiaan 21 kappaletta 5g-antenneja.

5g:tä ei uudessa iPhonessa ollut, ja myös Samsungin Note 10 julkaistiin ilman. Samsungista tulee 5g-malli myöhemmin.

Huawei julkaisi puhelimesta yhdessä Porschen kanssa Huawei Mate 30RS -eritysmallin.

Yhtiö sanoo Huawei 30 -mallien käyttöjärjestelmän olevan EMUI 10, joka toimii Android 10:n päällä.

Android-version alkuperää ei paljastettu. Selvää on kuitenkin, ettei kyseessä ole Googlen Android.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei puhelinta toimiteta Googlen sovelluksilla, kuten Mapsilla ja Gmaililla. Myöskään Googla Play -kauppa ei ole käytettävissä. Myös tietoturvapäivitykset tulevat myöhemmin kuin monille muille Android-puhelimille.

Huawei lanseerasi HMS (Huawei Mobile Services) -ohjelmistotekniikan, joka korvaa Googlen Androidissa käytettävän GMS:n (Google Mobile Services). Huawein mukaan sen alusta on kaikille avoin.

Yhtiö mainosti lopuksi näkyvästi omaa App Gallery -sovelluskauppaansa, jonne se kutsui sovelluskehittäjiä. Yhtiö kertoi investoivansa miljardi dollaria sovelluskaupan kehittämiseen. Käytännössä tämä tarkoittanee rahallisia kannustimia sovellusten kehittäjille.

Suomeksi sanottuna kysymys on siitä, että Huawei haluaa ostaa sovellusten tekijöiltä myös sen puhelimille räätälöidyn version.

Creative Staregisien analyytikko Carolina Milanesi heittikin ilmaan kysymyksen siitä, moniko ei-kiinalainen ostaja pystyy jättämään huomiotta Googlen palvelujen puutteen, vaikka puhelin on kuinka hyvin varusteltu.

Yhtiö käytti paljon aikaa puhumalla omista lisäyksistään käyttöjärjestelmään, kuten yhteispelistä tietokoneiden ja autojen kanssa, tummasta tilasta ja eleohjauksesta. Yhtiö sanoi tarjoavansa puhelimeen myös päästä päähän salattua pilvitallennusta.

Pro-malli maksaa 1099 euroa (4g) tai 1199 € (5g). Laitteessa on 8/256 gigatavua muistia. Perusmallin hinta (8/128 Gt) on 799 euroa. Porschen kanssa tehty RS-versio maksaa 2095 euroa.

Huawei ei ole vahvistanut puhelimien myyntiin tuloa Suomessa. Saattaa olla, että päätös tehdään vasta myöhemmin.

Mate 30 -sarja edustaa Huawein lippulaivapuhelimia, mutta sen suosion uskotaan jäävän länsimaissa heikoksi ilman Googlen palveluja. Yhdysvalloissa Huawein laitteiden myynti on käytännössä jo tyrehtynyt.

Mate 30 -laitteden uskotaan kuitenkin pärjäävän Kinassa hyvin, sillä siellä ei Googlen palveluja käytetä.

Huawein on silti arveltu tuovan mahdollisesti Googlen palvelut puhelimiin kiertotietä.

Analyytikko Ben Wood arveli Twitterissä, että tämäkään ei välttämättä toteudu. Saattaa olla, että Yhdysvaltain hallinto pakottaa Googlea estämään palvelujensa toiminnan Huawein puhelimissa silloinkin, kun ne on asennettu puhelimiin jälkikäteen käsin.

Huawei julkaisi myös älykellon, nappikuulokkeet sekä Huawei Vision -laitteen, joka on ruudullinen älylaite 4K-näytöllä. Kyseessä on älytelevisiona, äänentoistolaitteena sekä älykaiuttimena toimiva laite. Siinä on muun muassa käyttäjäänsä koko ajan kuunteleva mikrofoni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?