Kastunut puhelin riisiin vai ei? Asiantuntijat ovat eri mieltä - Mobiili - Ilta-Sanomat

Asiantuntija lyttää klassikkoniksin kastuneen puhelimen kuivattamiseen

Riisistä ei olekaan mitään apua märän puhelimen kuivattamisessa, väittää iFixit.

Kaikki eivät allekirjoita väitettä, jonka mukaan kastunut puhelin kannattaa kuivattaa riisissä.

16.9.2019 7:00

Vastoin yleistä käsitystä, kuivasta riisistä ei ole märän älypuhelimen apuriksi. Näin esittää tunnettu korjaussivusto iFixit, joka lainaa rikkoutuneita iPhoneja ammatikseen pelastavaa Jessa Jonesia.

Ajatus riisin hyödystä ei ole pelkkä urbaani legenda. Esimerkiksi teleoperaattori Elisa on ehdottanut kastuneen puhelimen sulkemista riisipussiin yhtenä apukeinona. Myös suomalainen korjausammattilainen kertoi taannoin IS Digitodaylle, että riisistä voi olla apua.

Pötyä, väittävät Jones ja iFixit.

– Korroosio alkaa välittömästi, kun puhelin osuu veteen. Joskus korroosio osuu tärkeisiin osiin, joskus ei. Jos emme käynnistä puhelinta ennen kuin se kuivuu pöydällä, riisipussissa tai missä tahansa muualla, joskus olemme onnekkaita. Jos puhelin oli riisipussissa, luulemme riisin pelastaneen puhelimen. Mutta se ei tehnyt niin, Jones vakuuttaa.

Riisin on ajateltu imevän ympäröivää kosteutta ja sitä kautta edistävän puhelimen kuivumista. Puhelinten kierrätysyhtiö Gazelle kuitenkin testasi, että kuiva ja kypsentämätön tavallinen riisi on itse asiassa huonoin vaihtoehto, kun sitä verrattiin esimerkiksi silikageeliin, kissanhiekkaan tai pikakaurahiutaleisiin.

Myös mainittu suomalaisasiantuntija piti silikageeliä riisiä parempana vaihtoehtona. Riiseissäkin on ilmeisesti eroa, sillä samassa Gazellen testissä pikariisi oli tavallista riisiä tehokkaampi kuivattaja.

Jonesin ohjeet puhelimen oikeaoppiseen kuivattamiseen vaativat asiantuntemusta puhelimen purkamisesta, eikä niitä voi suositella suurimmalle osalle kuluttajia. IFixitin mielestä tavallisille käyttäjille paras keino on sammuttaa vettynyt puhelin ja jättää se kuivumaan mahdollisimman paljon avattuna. Tai sitten puhelimen voi kiikuttaa pikapikaa huoltoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?