10/10 – Fairphone 3 -puhelimen purkaminen ja korjaaminen on helppoa, sanoo iFixit - Mobiili - Ilta-Sanomat

10/10 – nyt löytyi puhelin, jonka purkaminen ja korjaaminen on aidosti helppoa

Uusi, rakenteeltaan modulaarinen Fairphone on ennätyksellisen helppo huoltaa itse, kertoo laitteita purkava iFixit.

Fairphone 3 -puhelin rakentuu 6 sisäisestä moduulista.

12.9.2019 11:14

Elokuun lopussa lanseerattu Fairphone 3 -älypuhelin on saanut teknisten latteiden korjattavuutta arvioivalta iFixitiltä parhaan mahdollisen arvosanan, eli 10/10.

Suomessakin myytävä hollantilaispuhelin on valmistettu valmistajan mukaan eettisin ja kestävin perustein.

Huollettavuuden helpottamiseksi puhelin on rakennettu kuuden moduulin ympärille. Laite on helppo avata ja osat ottaa erilleen ja vaihtaa tarvittaessa. Akun ja näytön irrottamiseen ei tarvita edes ruuvimeisseliä. Lisäbonusta tulee siitä, että valmistaja tarjoaa verkkosivuillaan ohjeita ja myy varaosia.

Laitteisto on myös koottu siten, että purkaminen on loogista. Jotkut komponentit on juotettu kiinni, mutta tämä ei riittänyt pudottamaan Fairphonen saamia pisteitä.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Fairphone 3 on varsin tavanomainen Android-puhelin.

Laitteistoltaan 450 euron hintainen Fairphone 3 on melko tavallinen keskisarjan Android-puhelin. Siinä on 12 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin selfiekamera, 5,7-tuumainen näyttö sekä 64 gigatavun sisäinen muisti ja 4 gigatavun keskusmuisti. Suoritin on Qualcommin Snapdragon 632.

Ensimmäinen Fairphone ilmestyi vuonna 2013. Valmistaja ilmoitti jo silloin pyrkivänsä valmistamaan helposti korjattavan ja eettisen puhelimen, jonka valmistusaineet eivät tule konfliktialueilta. Finnwatch huomautti kuitenkin tuolloin, että puhelin ei täytä kaikkia läpinäkyvyyden kriteerejä. Kaikkia puhelimen alihankkijoita ei julkistettu. Myöskään kokoonpanovaiheen työntekijöiden oikeuksista, kuten järjestäytymisvapaudesta, ei ollut tietoa.

Fairphone kertoo puhelimen julkistustiedotteessaan pyrkineensä tekemään puhelimen valmistusketjusta nyt mahdollisimman läpinäkyvän. Valmistaja sanoo myös ”oppineensa arvokkaita läksyjä tämän sektorin haasteista ja rajoitteista”. Fairphone sanoo työskentelevänsä etenkin puhelimet kokoavan Ariman kanssa edistääkseen työntekijöiden hyvinvointia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?