Android 10 julkaistiin – tätä on luvassa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Android 10 julkaistiin – tätä on luvassa

Google julkaisi Android 10:n virallisesti tiistaina. Älä odota sitä omaan puhelimeesi ihan heti.

Googlen Pixel-puhelimet saavat uuden Androidin ensimmäisenä.

4.9.2019 13:24

Google alkoi tiistaina tuoda saataville Android-käyttöjärjestelmän seuraavaa versiota nimeltä Android 10.

Uuden Androidin merkittäviä muutoksia ovat esimerkiksi entistä älykkäämpi akun kulutuksen seuranta ja sujuvampi käytettävyys Androidin hiljentäessä eri sovellusten häiritsevät ilmoitukset. Käytön pitäisi helpottua myös aiempaa nopeammin käynnistyvien sovellusten ja entistä kattavamman eleohjauksen myötä.

Tietoturvaa parannetaan rajoittamalla sovellusten pääsyä laitteen tunnistaviin tietoihin. Lisäksi sovelluksilta voi estää paikkatietojen selvittämisen silloin, kun sovellusta ei käytetä.

Ulkonäköön voi vaikuttaa halutessaan suurestikin uudella koko käyttöjärjestelmän kattavalla tummalla tilalla. Lisäksi Google voi lähettää kiireisiä tietoturvapäivityksiä käyttöjärjestelmän samaan tapaan kuin sovellukset päivittyvät Google Playssa.

Asiasta kertovan Cnetin mukaan Android 10 on ensiksi saatavilla vain Googlen omille Pixel-puhelimille.

Muiden puhelimien omistajat voivat joutua odottamaan kuukausiakin. Tilanne vaihtelee eri valmistajien ja puhelinmallien välillä. Läheskään kaikki puhelimet eivät koskaan saa Android 10:tä.

Joissakin tapauksissa, kuten OnePlusilla, käyttäjillä on mahdollisuus ottaa käyttöön Android 10:n esiversio malleissa, joihin päivitys on myöhemmin tulossa. Esiversion asentaminen on täysin vapaaehtoista.

Digital Trends on laatinut kattavan listan valmistajista ja puhelimista, joihin Android 10 tulee joko varmistetusti tai suurella todennäköisyydellä. Esimerkiksi Samsungin puhelimista uutta Androidia odotetaan ainakin viime- ja tämänvuotisiin lippulaivamalleihin, mutta suurin osa Samsungin päivitettävästä mallistosta saanee kympin vasta ensi vuoden puolella.

Huawein kohdalla P30 Pro saa varmasti Android 10:n. Huawein jatkoon Androidin kanssa noin muuten liittyy paljon avoimia kysymyksiä.

HMD:n suomalaiset Nokia-puhelimet ovat saamassa Android 10:n erittäin laajasti ja kärkimallit tiettävästi vielä tämän vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?