Huawei voi menettää Android-lupansa maanantaina – näin se näkyy Huawei- ja Honor-puhelimissa

Julkaistu:

Huawei
Huawei saattaa menettää Googlen Android-käyttöjärjestelmän lisenssin ensi maanantaina. Vaikutukset näkyisivät Huawein mallistossa viiveellä.
Keväällä Yhdysvallat julisti Huawei-yhtiön vientikieltoon, mutta myönsi toukokuun lopulla siihen kolmen kuukauden lykkäyksen, jotta Huawei ja sen kumppanit ehtisivät sopeutua määräykseen.

Yhdysvallat on perustellut vientikieltoa syyttämällä Huaweita vakoilusta. Huawein on epäilty esimerkiksi jättävän 5g-verkkolaitteisiinsa takaportteja, joiden avulla Kiinan tiedustelu voisi vakoilla tai häiritä niissä kulkevaa verkkoliikennettä. Varsinaista ”savuavaa asetta” eli pitävää todistetta Yhdysvallat ei ole kuitenkaan julkisesti esittänyt.

Vientikielto koski myös Googlea, jonka Android-käyttöjärjestelmää sekä Huawei että sen omistama Honor käyttävät kaikissa puhelimissaan. Google ehti jo ilmoittaa peruvansa Huawein Android-lisenssin, mikä merkitsisi esimerkiksi Google Play -sovelluskaupan sulkeutumista Huawein puhelimista sekä päivitysten loppumista muun muassa Googlen Gmail- ja Youtube-sovelluksilta.

Myös Google on jatkanut Android-lisenssiään lykkäyksen ajan, mutta takaraja on umpeutumassa ensi maanantaina 19. elokuuta.

– Tämä ei vaikuta mitenkään jo olemassa oleviin Huawei-puhelimiin, vakuuttaa Jesse Kajes Huaweilta.

– Nykyiset mallit tulevat saamaan kaikki Android-päivitykset, sillä niitä koskevat Googlen kanssa jo aiemmin tehdyt sopimukset. Esimerkiksi jos ostaa nyt Huawei P30 -puhelimen, niin se tulee saamaan Androidin seuraavan käyttöjärjestelmäversion päivityksenä.

Samaa sanotaan myös Huawein omistamalta Honorilta.

– Kaikki jo myydyt tai myynnissä olevat Honor- älypuhelimet mukaanlukien niiden sisältämät sekä niihin ladatut sovellukset ovat turvattuja jatkossakin saamaan päivityksiä, toteaa markkinointipäällikkö Essi Kautonen.

Myös Googlen tietoturva- ja sovelluspäivitykset sekä lataukset Google Play -kaupasta jatkuvat.

Huawein ja Googlen väliset tiettyjä puhelinmalleja koskevat sopimukset ovat voimassa niin kauan kuin kyseisiä puhelinmalleja valmistetaan.

Googlen kanssa jokaista puhelinta erikseen koskevat sopimukset ovat voimassa niin kauan kuin kyseistä puhelinmallia valmistetaan.

– Tarkkaa aikaa on vaikea sanoa, mutta yleensä tuotteiden elinkaari on ollut noin kolme vuotta, Kajes toteaa.

Oma käyttöjärjestelmä ei ole vaihtoehto

Tulevien Huawei-puhelimien suhteen tilanne on kuitenkin epävarma.

– En oikeasti tiedä, mitä tulee tapahtumaan, tuleeko vientikielto jatkumaan vai ei, Kajes sanoo.

– Tilanne saattaa muuttua milloin vain, vaikka jo viikonlopun aikana.

Yhdysvallat on aiemmin purkanut vientikiellon laajasti ympäri maailmaa myytävien kuluttajatuotteiden komponenteilta. Yhdysvaltalaiset yhtiöt saavat siis ilmeisesti myydä Huaweille esimerkiksi puhelimissa käytettäviä prosessoreja, mutta eivät 5g-verkkoihin liittyvää teknologiaa.
Tulevia puhelimia koskevan Android-lisenssin päättyminen olisi kuitenkin kova isku yhdelle suurimmista Android-puhelimien valmistajista.

– En osaa sanoa mitään tulevista puhelimista, koska tulevaisuus on avoinna, Kajes sanoo.

Yhtiö aikoo julkistaa puhelimia myös tulevaisuudessa. Huawein on arveltu kehittävän omaa HarmonyOS-käyttöjärjestelmäänsä Androidin korvaajaksi puhelimissa.

– On totta, että HarmonyOS on yhteensopiva puhelimien kanssa. Se on kuitenkin tarkoitettu esimerkiksi päälle puettaviin wearables-laitteisiin ja muihin nettiin kytkettäviin laitteisiin, Kajes kertoo.

– Meillä ei ole mitään mielenkiintoa lähteä puskemaan omaa käyttöjärjestelmää, vaan haluamme pitää kiinni yhteistyöstä Googlen kanssa. Yhteistyö on toiminut hyvin, ja Androidin iso ekosysteemi tarjoaa kuluttajille tällä hetkellä kaikki heidän haluamansa palvelut.

Yhtenä vaihtoehtona Huaweille on pidetty Androidin avoimesti saatavilla olevaa AOSP-versiota (Android Open Source Project). Lisenssin peruminen tarkoittaa myös sitä, että Huawein laitteet saavat Androidin ohjelmistopäivitykset vasta sitten, kun ne julkaistaan käyttöjärjestelmän avoimen lähdekoodin versiossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt