Applelta ilkeä temppu iPhonen omistajille: Akun vaihtamisella voi olla ikävä seuraus - Mobiili - Ilta-Sanomat

Applelta ilkeä temppu iPhonen omistajille: Akun vaihtamisella voi olla ikävä seuraus

Julkaistu: 10.8.2019 7:00

Uudempien iPhonejen omistajat eivät voi vaihtaa akkujaan itse menettämättä pääsyä puhelimen tärkeään toimintoon, iFixit väittää.

Apple näyttää estävän ulkopuolisen tai edes Applen aidon akun vaihtamisen itse laitteeseen, kirjoittaa asiaa testannut iFixit-verkkopalvelu.

Apple on ilmeisesti kytkenyt iOS-käyttöjärjestelmässä päälle toiminnon, joka tunnistaa akun vaihdon ja sen jälkeen esittää käyttäjälle huollon tarpeesta kertovaa viestiä polussa Asetukset > Akku > Akun kunto. Testien perusteella ilmoitus esitetään iOS12:ssa ja vielä testiasteella olevassa iOS13:ssa. Se koskee iPhone XR-, XS- ja XS Max -puhelimia ja oletettavasti myös syyskuulle povattuja uusia iPhoneja.

Viesti ilmestyy, olipa kyseessä ulkopuolisen valmistajan tai Applen oma akku.

Huoltoilmoitus ei estä puhelimen käyttämistä, mutta se kyllä estää pääsyn akun kunnosta kertovaan valikkoon. Koska huoltoviesti antaa ymmärtää, että akku on huonossa kunnossa ja vaatii vaihtoa, voi ilmoitus saada aikaan sekaannusta käyttäjissä ja turhia huoltoreissuja Applen tai valtuutetun huoltoliikkeen luokse. Apple perii maksun akun vaihtamisesta, jonka jälkeen huoltoviesti väitetysti katoaa.

IFixit tyrmää Applen käytännön suorin sanoin.

– Sinä ostit sen, sinä omistat sen, sinun pitäisi pystyä korjaamaan se. Se on niin yksinkertaista. Akkujen parittaminen iPhoneihin on törkeä ylilyönti, iFixit näkee asian.

Tilanne on yllättävä, sillä Applen asenteet näyttivät jo muuttuneen myönteisemmiksi iPhone-käyttäjien itse tekemille muutoksille. Maaliskuussa Apple alkoi hyväksyä huoltoonsa laitteita, joihin on vaihdettu ulkopuolinen akku.

Toki tätä ennen Apple joutui huonoon valoon tavastaan hidastaa puhelinten toimintaa, jos niissä oli liian vanha akku. Applen mukaan tällä tavalla pyrittiin estämään puhelinten äkillinen sammuminen. Lopulta Apple antoi käyttäjille vallan estää hidastaminen iPhonen asetuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?