Tällainen on lapsen ensimmäinen puhelin – yhden asian vanhemmat tajuavat usein liian myöhään

Lapsen ensipuhelinta ostaessa kiinnitetään yleensä eniten huomiota hintaan. Toista puhelinta hankittaessa tärkeysjärjestys on muuttunut.

7.8.2019 16:00

Suomalaiset vanhemmat painottavat lapsen ensipuhelimessa hintaa ja helppokäyttöisyyttä. Yhä useammin ensimmäinen luuri sijoittuu 101–200 euron haarukkaan.

Teleoperaattori DNA:n vuotuisen koululaistutkimuksen pääkohderyhmänä olivat tänä vuonna 6–12 vuotta täyttävien lasten vanhemmat. DNA:n mukaan lähes kaikille lapsille kyllä ostetaan puhelimeen suojakuoret, mutta laitteen kestävyyteen kiinnitetään silti enemmän huomiota vasta lapsen toista puhelinta hankittaessa.

– Tämä oppi näyttää tulevan kantapään kautta, pohtii DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko tiedotteessa.

Tilanteesta kertoo ehkä sekin, että lapsen seuraava puhelin ostetaan useimmiten edellisen rikkouduttua.

Lapsen puhelin on melkein aina älykäs

Suomalainen lapsi saa ensimmäisen puhelimensa tyypillisesti kouluun mennessä, ja oma puhelin on hieman yli kolmanneksella tänä vuonna 6 vuotta täyttävistä lapsista. 8-vuotiaista puhelin on jo lähes kaikilla.

Puhelin hankitaan ennen kaikkea helpottamaan perheen yhteydenpitoa ja parantamaan lapsen turvallisuutta. Aloite puhelimen hankintaan tulee vanhempien mielestä yleensä heiltä itseltään, mutta noin puolet lapsista on päässyt vaikuttamaan puhelimensa valintaan.

WhatsApp lasten suosiossa

Lapset ovat älypuhelinkansaa, ja 6–7-vuotiaat painottavat erityisesti sovellusten käyttöä, pelaamista ja nettivideoiden katselua.

Päivittäin käytettävistä sovelluksista 6–12-vuotiailla nousevat esiin erityisesti WhatsApp ja YouTube. WhatsAppin suosiota saattaa nostaa sen käyttö perheen sisäiseen viestintään.

Myös Facebook tunnetaan tässä ikäryhmässä laajasti, mutta sitä ei juurikaan käytetä.

Vanhemmat uskovat puhelimen käytön kehittävän lastensa digitaitoja ja opettavan heille tiedon hakemista. Täysin vapaasti lapset eivät kuitenkaan saa puhelintaan käyttää. Lähes kaikilla 6–12-vuotiailla on sovittuna kännykkään liittyviä pelisääntöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?