Samsung, iPhone vai Huawei? Näin nopeita erimerkkiset ja -hintaiset puhelimet ovat todellisuudessa

Julkaistu:

Mobiilinopeudet
Samsungit, Applet ja Huaweit laitettiin järjestykseen globaalissa suurtutkimuksessa. Tuloksissa riittää pureskeltavaa suomalaisittainkin.
Matkapuhelimella on paljon vaikutusta niihin latausnopeuksiin, joista käyttäjät ympäri maailman nauttivat. Tämä käy ilmi Opensignalin 73 maata kattaneesta suurselvityksestä. Samalla valotettiin eroja eri maiden mobiiliverkkojen nopeuksissa.

Tutkimuksessa mitattiin Samsungin, Applen ja Huawein lukuisten puhelinmallien nopeuksia kolmessa luokassa: kalliit huippupuhelimet, keskisarjan mallit ja halpasarjalaiset. Kaiken kaikkiaan Samsung-käyttäjät pärjäsivät parhaiten saaden suurimmat latausnopeudet 35 prosentissa maista.

Suomessa merkkikolmikko oli niin tasaväkinen, että voittajaa ei voitu julistaa. Keskimääräiset nopeudet vaihtelivat 26:sta ja 29 megabittiin sekunnissa valmistajien välillä. Eroja kuitenkin löytyi puhelinten hintaluokan perusteella tutkittuna. Kalleimmat puhelimet ylsivät keskimäärin 37,2 megabittiin sekunnissa Suomessa, kun taas keskisarjassa jäätiin 28,5 megabittiin sekunnissa. Halvoissa puhelimissa päästiin vain 21,9 megabittiin sekunnissa.

Erot johtuvat siitä, että halvemmat puhelimet tukevat tyypillisesti 4g-yhteyksissä käytetyn lte-teknologian hitaampia versioita. Tosin Opensignalin mukaan valmistajien huippumallien joskus mainittu "gigabitin" nopeus – siis 1000 megabittiä sekunnissa – ei käytännössä toteudu lähellekään.

Jopa nopeuksiltaan johtavassa Etelä-Koreassa tieto viuhui huippumalleihin 70,6 megabitillä sekunnissa. Sekin on tosin huomattavasti enemmän kuin Suomessa, missä kärkipuhelinten keskimääräinen latausnopeus jäi jo mainittuun 37,2 megabittiin sekunnissa.

Suomi ja Ruotsi olivat nopeuksissa hyvin tasaväkisiä sijoittuen juuri 20 parhaan ulkopuolelle. Norja sen sijaan oli koko vertailun neljänneksi nopein maa Etelä-Korean, Kanadan ja Singaporen jälkeen.

Puhelinten latausnopeuteen vaikuttaa moni asia pelkän verkkotekniikan lisäksi, kuten puhelinliittymä, etäisyys tukiasemasta ja verkon senhetkinen ruuhkatilanne. Opensignalin lisäksi Suomessa nopeuksia vertaili samoihin aikoihin teleoperaattori DNA. Sen tutkimus rajoittui nopeimpiin 4g-liittymiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt