Puhelimiin tulossa uusi pakollinen valinta – Google aikoo periä rahaa vaihtoehdoista

Julkaistu:

Google
Google alkaa esittää vaihtoehtoisia hakukoneita uuden Android-laitteen omistajille Euroopassa – ja saattaa joutua siitä uusiin vaikeuksiin.
Jos ostat uuden Android-laitteen varhain ensi vuonna, saatat olla jo niiden joukossa jotka saavat puhelimeensa ensikäynnistyksellä uuden valintaruudun. Google kertoo, että varhain vuonna 2020 on luvassa ruutu, joka esittää Googlelle vaihtoehtoisia hakukoneita valittavaksi kotinäytölle tai Chrome-selaimen oletushauksi.

Asiasta uutisoi muun muassa Mashable. Valintaruutu esitetään kaikissa Android-laitteissa, joihin on esiasennettu Googlen haku. Valinnasta huolimatta käyttäjän on myöhemmin mahdollista muuttaa oletushakua uudestaan esimerkiksi kotiruudulla tai selaimessa.

Valintaruudun taustalla on Euroopan unionin vuosi sitten Googlelle määräämä 4,3 miljardin euron jättisakko siitä, miten yhtiö on polkenut kilpailevia hakukoneita Android-käyttöjärjestelmällään.
Sakon seurauksena Google ryhtyi jo aiemmin toimenpiteisiin ja esitti Android-laitteissa toista valintaruutua, jossa ehdotettiin kilpailevia hakusovelluksia ja nettiselaimia.
On kuitenkin epäselvää, miten EU suhtautuu Googlen tapaan toteuttaa uusi hakukoneiden valintaruutu. Siihen päästäkseen kilpailevien hakukoneiden pitää tehdä tarjous Googlen huutokaupassa.

Jokaisessa maassa on oma minimi, joka tarjoajan pitää ylittää. Tarjous tarkoittaa sitä summaa, jonka hakukoneen tarjoaja on valmis maksamaan Googlelle joka kerta, kun käyttäjä valitsee ruudulta tämän hakukoneen. Kolme korkeinta tarjoajaa pääsee valintaruudulle.

Google on siis keksinyt keinon tehdä rahaa EU:n rangaistuksella, mikä voi sotia EU:n tarkoitusperiä vastaan. Valintaruudulle voi tosin päästä myös maksutta, mutta vain jos kyseisessä maassa ei saavuteta kolmea huutokaupan ehdot täyttävää tarjousta. Silloin tyhjät paikat täytetään satunnaisesti jäljellä olevista hakukoneista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt