Tekikö uusin päivitys iPhonestasi akkusyöpön? Kokeile näitä viittä vinkkiä - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tekikö uusin päivitys iPhonestasi akkusyöpön? Kokeile näitä viittä vinkkiä

Jos iPhone tuntuu kuluttavan tavallista enemmän virtaa, kannattaa tarkistaa puhelimesta pari asiaa – mutta maltilla.

26.7.2019 7:00

Apple alkoi alkuviikosta jakaa iPhone-puhelimiin ja iPad-tabletteihin käyttöjärjestelmän uutta iOS 12.4 -päivitystä. Puhelin tuntuu monien mielestä kuluttavan tavallista enemmän akkua, ja uutta päivitystä syytetään vialliseksi.

Syy voi olla vieläkin yksinkertaisempi, kertoo ZDNet-verkkolehti. Päivitys toimii juuri oikein, mutta ohjelmisto tekee muutaman päivän ajan tavallista enemmän töitä, mikä kuluttaa virtaa tavallista enemmän.

Lehti antaa kuitenkin muutaman vinkin akun tilanteen tutkimiseksi ja virrankulutuksen vähentämiseksi päivityksen jälkeen.

1) Älä tee mitään

Ohjelmisto saattaa päivityksen jälkeen esimerkiksi järjestellä uudelleen puhelimeesi tallettamia tiedostoja ja esimerkiksi analysoida valokuviasi hakuominaisuuksien parantamiseksi.

Tällöin on vain parasta odottaa muutama päivä ja seurata akun tilaa. Virrankulutus saattaa palata taas normaalitasoon muutaman päivän jälkeen.

2) Käytä akku lähes tyhjiin

Päivitys on saattanut sekoittaa akun latauksen tunnistimen. Tällöin saattaa kannattaa ladata akku täyteen ja tämän jälkeen käyttää se mahdollisimman tyhjiin, noin 5 prosenttiin ennen uutta lataamista. Temppu saattaa auttaa ohjelmiston automaattisia asetuksia.

 3) Pysäytä taustalla latautuvat ohjelmat

Syynä iPhonen yllättävän kovaan virrankulutukseen saattavat olla myös ohjelmat, jotka latautuvat itsekseen taustalla. Näitä voi hallita puhelimen asetuksissa kohdassa Yleiset > Appien päivitys taustalla. Listalla olevat ohjelmat saattavat päivittyä automaattisesti itsekseen aina kun uusi versio on tarjolla. Samalla lataus ja päivitys syö akkua. Asetussivulta voi halutessaan panna koko toiminnon pois päältä, tai säätää toimintoa erikseen jokaisen sovelluksen kohdalla.

4) Etsi hiljaiset akkusyöpöt

Puhelimen asetusvalikon Akku-kohdan alta löytyy myös monenlaista tietoa akun toiminnasta. Puhelimessa käytettyjä ohjelmia ja niiden virrankäyttöä voi tutkia jopa tunnin tarkkuudella. Näkymän avulla voi selvittää esimerkiksi yleisesti eniten akkua kuluttavat ohjelmat. Lisäksi Akku-sivu näyttää, onko ohjelma toiminut huomaamatta taustalla akkua kuluttaen.

5) Noudata puhelimen vinkkejä

IPhonen akun asetussivulla on silloin tällöin näkyvissä ehdotuksia virran säästämiseksi. Yksinkertainen keino voi olla esimerkiksi puhelimen näytön kirkkauden vähentäminen.

IPhonen asetusten Akku-kohdan alta voi tutkia akun kulutusta vaikka tunneittain. Tieto taustalla toimivista sovelluksista saattaa yllättää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?