FaceApp-hittisovellus säikäytti – venäläinen kehittäjä puolustautuu

Julkaistu:

FaceApp
Kehittäjän puolustuspuheenvuoron mukaan kohuttua toimintoa ei ole edes olemassa.
Venäläinen FaceApp-naamanmuuttelusovellus on taas otsikoissa. Aiemminkin epäilyttänyt sovellus on nyt kohahduttanut käyttöehdoillaan, joissa kehittäjä varaa ikuisen, ilmaisen ja peruuttamattoman oikeuden tehdä kasvokuvilla mitä haluaa.
Nyt FaceApp vastaa syytöksiin pitkässä lausunnossa, jonka on julkaissut muun muassa TechCrunch.

Lausunnossa ei otettu suoraan kantaa siihen, miksi käyttäjältä ylipäätään vaaditaan suostumusta oman naaman ja nimen käyttöön varsin laajasti muissa yhteyksissä. Kehittäjä kuitenkin vannoo, että mitään käyttäjätietoja ei myydä tai jaeta ulkopuolisten tahojen kanssa.

On oletettu, että FaceApp nappaa kaikki puhelimen galleriassa olevat valokuvat palvelimilleen sen jälkeen, kun käyttäjä on myöntänyt sovellukselle pääsyn kuviin.

– Me emme tee niin. Lataamme nettiin vain muokattavaksi valitun valokuvan, kehittäjä sanoo ja kehottaa ketä tahansa tarkistamaan asian itse tietoliikennettä tarkkailevien työkalujen avulla.

Kehittäjän mukaan FaceApp tekee suurimman osan valokuvien käsittelystä pilvessä, eli verkkopalvelimilla. Mitään muita kuvia, kuin muokattavaksi valitut, ei luvatusti koskaan siirretä puhelimesta pois. Lausunnon mukaan pilveen siirretty kuva saatetaan tallentaa lähinnä suorituskyvyn parantamiseksi, mutta useimmat kuvat tuhotaan 48 tunnin kuluessa niiden nettiin lataamisesta.

Kehittäjä myös huomauttaa, että kaikki FaceAppin toiminnot ovat käytettävissä ilman käyttäjän kirjautumista. Tämän seurauksena 99 prosenttia käyttäjistä ei kirjaudu sisään, eikä näistä henkilöistä ole kehittäjän mukaan saatavilla henkilön tunnistavaa tietoa. Epäselväksi jäi, eikö FaceApp pidä naamakuvaa henkilön tunnistavana tietona.

Kehittäjän mukaan käyttäjätietoja ei myöskään siirretä Venäjälle, vaikka sovelluksen kehitys tapahtuu Venäjällä.

Mikäli käyttäjä on yhä huolissaan sovelluksen toiminnasta, hän voi pyytää kaikkien tietojensa poistamista kehittäjä palvelimilta. Tähän voi tosin kulua tovi, sillä kehittäjä kertoo tukensa ruuhkautuneen asiakaskyselyistä. Nopeimmin pyritään puuttumaan pyyntöihin, jotka on tehty FaceApp-sovelluksen kautta polussa Settings > Support > Report a bug ja laittamalla viestin otsikkoon sanan privacy.

FaceAppista on keskustelu ajoittain jo vuodesta 2017 lukien. Se aiheutti myös epäilyksiä rasismista, joskin kehittäjä selitti tämän johtuvan sovelluksen käyttämästä tekoälystä ja sen kouluttamisesta liian yksipuolisilla valokuvilla.

Lue lisää:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt