Elisa otti salamastartin 5g-aikaan – verkko Nokiaa ja Huaweita

Julkaistu:

Elisa
Elisan toimitusjohtaja arvioi Suomen teleoperaattorien investoivan 5g:hen 500–1000 miljoonaa euroa kukin.
Elisan 5g-verkko on siirtynyt kaupalliseen käyttöön, sillä teleoperaattori luovutti tänään ensimmäisen 5g-puhelimensa asiakkaalle.
Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan mukaan merkittävimmät uuden tekniikan asiakkaille tuomat edut ovat lisääntynyt nopeus sekä aiempaa pienemmät viiveet. Nopeus näkyy muun muassa ajassa, jossa mobiililaitteelle voidaan ladata elokuva katseltavaksi. Pienestä viiveestä puolestaan on iloa muun muassa verkkopelaajille.

5g-verkossa Nokiaa ja Huaweita, isot kaupat vielä tekemättä

Vaikka Elisan 5g-verkko on jo käytössä, sen lopullisia rakentamissopimuksia ei ole vielä lyöty lukkoon. Kaikki kolme suurta, eli Nokia, Ericsson ja Huawei ovat vaihtoehtoja.

– Meillä on 5g:ssä tällä hetkellä sekä Nokian että Huawein teknologiaa. Aika näyttää, millä teknologioilla kuinkakin paljon rakennetaan. Mobiiliverkossamme on myös Ericssonin teknologiaa.


Esimerkiksi Britannia päätyi ratkaisuun, jossa Huawei saa osallistua 5g-verkkourakoihin, mutta tietyin ehdoin. Se ei saa osallistua verkon kriittisten osien pystyttämiseen. Miten on Elisan 5g-verkon niin sanottujen core componentien laita?

– Meillä on kaupallisia keskusteluja vielä tällä hetkellä menossa, joten en voi tähän sanoa yhtään mitään. Kun ajatellaan kyberturvaa, olemme tosi tarkkoja siitä, että käytämme verkkoa itse, emmekä osta käyttöä palveluna laitetoimittajalta.

– Meillä on kyky pitää tieto- ja kyberturvan taso maksimaalisen hyvänä. Jos näillä alueilla uhkia on, meillä on nopeus ja kyky havainnoida ja reagoida tilanteisiin – juuri sen vuoksi, että käytämme itse laitteita.

Miljardiluokan investointi

Mattila odottaa 5g:n tuovan teleoperaattorille uusia laskutusmalleja. Uusien nopeustasojen lisäksi on mahdollista tuotteistaa esimerkiksi erityisen lyhyellä viiveellä varustettu liittymä. Myös esineiden internetiltä, eli verkkoon kytketyiltä laitteilta, odotetaan paljon.

Tekniikkaan tehtävät investoinnit ovat suuria.

– Kun puhutaan useiden vuosien aikana tehtävistä investoinneista 5g-teknologiaan ja sitä tukeviin teknologioihin, summat ovat viidestäsadasta miljoonasta miljardiin euroon per operaattori. Elisa investoi joka vuosi yli 200 miljoonalla, ja tänä sekä ensi vuonna suuri osa siitä menee 5g:hen, Mattila sanoo.

Elisan verkon laajenemistahti riippuu suurilta osin siitä, millaisella tahdilla käyttäjät lähtevät mukaan. Mattila uskoo 5g-verkon kattavan yli puolet suomalaisista kolmen vuoden kuluessa.

Elisa on valmis vastaamaan hintakilpailuun

Elisa on markkinoinut 5g-verkkoaan näyttävästi – myös ennen varsinaista kaupallista käyttöönottoa. Operaattori joutui viime vuonna Kilpailu- ja kuluttajaviraston hampaisiin myytyään 5g-liittymiä, vaikka niitä hyödyntäviä päätelaitteita ei vielä ollut.

Mattila sanoo kyseessä olleen operaattorin halu päästää yritysasiakkaat testaamaan uutta teknologiaa hyvissä ajoin.

– Haluamme olla aktiivisia tuodessamme uutta asiaa suomalaisille edelläkävijöille. Se on meidän velvollisuutemme. Harmi, että siinä olimme hieman innokkaita, mutta näistä tietysti aina opitaan.

Samanaikaisesti on käynnissä kaksi suurta teknistä murrosta. 5g:n ohella nähdään e-sim, eli perinteisen sim-kortin korvaaminen puhelimessa ohjelmallisesti. Tämä tekee ainakin teoriassa operaattorin vaihtamisesta helppoa, sillä uutta sim-korttia ei tarvita.
Mattilan mukaan murros saattaa mahdollistaa liikkeet markkinoilla. Hän sanoo yhtiön pyrkivän valmistautumaan niihin etukäteen – kuten on tehnyt muidenkin toimialan murrosten kanssa. Hän antaa ymmärtää Elisan olevan tarvittaessa valmis vastaamaan hintakilpailuun.

– Olemme Suomen suurimpana operaattorina erittäin kilpailukykyisiä, on sitten kyse hinnasta tai monesta muusta kilpailukykytekijästä. Uskomme asiakkaiden kuitenkin arvostavan myös laatua: toimivia verkkoja, virheiden vähäisyyttä ja hyvin toimivaa asiakaspalvelua. Totta kai hinta on myös tärkeä, ja meillä löytyy kykyä kilpailla sillä.

Verkkovierailuja Suomessakin?

5g tuo tullessaan uuden ilmiön: mahdolliset maansisäiset verkkovierailut. Moniin paikkoihin on rakennettava paikallisverkkoja, koska 5g-signaali läpäisee rakenteita heikommin kuin 4g. Ulkomailla on järjestelyjä, joissa teleoperaattorien asiakkaat vierailevat paikallisissa mobiiliverkoissa.
Mattila ei tyrmää ajatusta, vaikka sanookin operaattorin pyrkivän rakentamaan laadukkaan kuuluvuuden asiakkailleen kaikkialle. Hän huomauttaa, että Elisa tekee jo nykyisin yhteistyötä wifi-verkkojen operoijien kanssa.

– Jos 5g:n yhteydessä tulee mikro-operaattoritoimijoita, teemme mielellämme hyvää yhteistyötä heidän kanssaan.

– Yhteistyön muoto pitäisi katsoa, että kyseessä on win-win-tilanne. Tietenkin haluamme auttaa hyviä mikro-operaattoreita tarjoamaan palveluitaan fokusalueellaan.

Elisa on paitsi Suomen suurin teleoperaattori ja yksi maan suurimman yhteisöveron maksajista, myös suomalaisomistuksessa. Voisiko sille käydä kuten DNA:lle, josta norjalainen Telenor osti enemmistön täysin yllättäen?
– Kun ollaan pörssinoteerattu yritys ja osakkeemme ovat myynnissä joka päivä, ainahan joku voi ostaa isomman potin osakkeita. Elisan suhteen tilanne on hieman erilainen. Omistuksemme on hajaantunut, ja suurin omistaja Solidium omistaa 10 prosenttia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt