Todellinen riesa päätyi puhelimeen 9,3 miljoonaa kertaa – syö hermot ja akun

Julkaistu:

Mainosohjelmat
Google Playhyn ujuttautunut mainosohjelma ilmestyi ruutuun jopa 5 minuutin välein.
Android-puhelinten virallisesta sovelluskaupasta Google Playsta löytyy tiuhaan erilaisia haittaohjelmia. Tällä kertaa sieltä poistettiin kasapäin mainosohjelmia.

Tietoturvayhtiö Trend Micro kertoo Playssa olleen 111 ilmaiseksi ladattavaa ohjelmaa, jotka teeskentelivät olevansa esimerkiksi pelejä tai kamerasovelluksia. Kun muut sovelluskaupat otetaan lukuun, sovelluksia oli kaikkiaan 182 kappaletta ja niitä ehdittiin ladata yli 9,3 miljoonaa kertaa.

Viime vuodesta asti tarjotut mainosohjelmat piilottivat kuvakkeensa puhelimessa ja pystyivät näyttelemään viatonta tunnistuksen välttämiseksi. Ne esittivät koko ruudun mainoksia käyttäjän avatessa puhelimen lukitusnäytön – enimmillään vain viiden minuutin välein.

Jos käyttäjä painoi puhelimen paluunappia päästäkseen mainoksesta eroon, esille ponnahti kehotus avata mainos. Tämä oli konnien ylimääräinen tapa tehdä mainoksilla rahaa. Mainos sulkeutui vasta usean sekunnin jälkeen.
Käyttäjälle ei koitunut vain ajallista harmia, vaan jatkuva mainosten esittäminen kulutti myös puhelimen akkua ja muistia. Trend Micron mukaan kaikki sovellukset on nyt poistettu Playsta, mutta niitä saattaa toki edelleen olla asennettuina useissa puhelimissa.

Mainossovelluksista pääsee eroon helposti. Jos epäilet tartuntaa, mene puhelimen asetusvalikkoon, joka usein löytyy esimerkiksi pyyhkäisemällä ruudun yläreunasta alaspäin, ja paina hammasratasta. Mene asetuksissa valikkoon, jossa näet listauksen kaikista puhelimeen asennetuista sovelluksista. Paina haluttua sovellusta ja poista se.

Tarkka valikkopolku voi vaihdella puhelimien ja Android-versioiden kesken. Ole myös varovainen, ettet poista puhelimen toiminnan kannalta kriittisiä järjestelmäsovelluksia.

Ei-toivottuja mainoksia esittävät usein verkon hämäräveikot, mutta äskettäin niihin syyllistyi myös kiinalaisvalmistaja Huawei. Yhtiön eri puhelinmallit esittivät mainoksia osana käyttäjien taustakuvia. Valmistajan mukaan mainokset olivat virhe.

Lue lisää:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt