Valkoinen talo: Trumpin Huawei-armahdus koskee vain yleisesti maailmalla myytäviä tuotteita - Mobiili - Ilta-Sanomat

Trump päästi Huawein pannasta – Valkoinen talo vesitti armahduksen

Huaweille asetettu myyntikielto puretaan vain osittain, eikä yhtiöön edelleenkään luoteta, sanoo Valkoisen talon edustaja.

Pakotteiden lievennys auttanee Huawein asemaa puhelinmarkkinoilla, mutta 5g:ssä yhtiö on edelleen tarkan syynin alla.

1.7.2019 10:24

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi lauantaina sallivansa sen, että yhdysvaltalaisyritykset myyvät komponentteja Huaweille. Aiemmin hän oli kieltänyt laajasti teknologian myynnin kiinalaisyhtiölle peläten sen harjoittavan vakoilua Kiinan hallitukselle.

Nyt Valkoinen talo korostaa, että kieltoa ei pureta kokonaan. Trumpin neuvonantaja Larry Kudlow totesi Fox News Sunday -ohjelmassa, että Huaweita elokuussa odottava myyntikielto säilyy edelleen niiltä osin, jotka ovat kriittisiä Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle.

Kielto puretaan siltä osin, kuin se koskee laajasti ympäri maailman myytäviä tuotteita. Kudlow viittasi etenkin yhdysvaltalaisiin siruyhtiöihin, jotka myyvät laajasti muualla maailmassa saatavilla olevia tuotteita. Näyttää siis siltä, että Huawein suuri huoli älypuhelimien valmistuksen turvaamisesta saattaa olla ohi.

– Tämä ei ole yleinen armahdus, Kudlow painotti kuitenkin Fox News Sundayn mukaan.

Rivien välistä on luettavissa, että Trump ei edelleenkään sallisi Huaweille myytävän esimerkiksi 5g-matkapuhelinverkkoihin liittyvää teknologiaa. Huawein osallistuminen Yhdysvaltain liittolaisten 5g-hankkeisiin on ollut kuuma peruna viime aikoina.

– Tämä on tosi monimutkaista ja tosi tieteellistä, Trump kuvaili Huawein ja yhdysvaltalaisyritysten suhdetta lauantaina G20-tapaamisen jälkeen.

On epäselvää, missä määrin yhdysvaltalaisten yritysten – ja etenkin Googlen – oletettu lobbaus Huawei-kieltoa vastaan on vaikuttanut Trumpin uuteen päätökseen. Useille yrityksille pelkän Huawein lisäksi on uhannut koitua selviä taloudellisia tappioita elokuussa voimaan astuvasta kiellosta.

Jossain määrin Trumpin ilmoitus Huawei-kiellon osittaisesta purusta on nähty myös möläytyksenä, jota Valkoinen talo yrittää nyt vesittää hänen puolestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?