Bill Gates myönsi kaikkien aikojen virheensä – saattoi maksaa Microsoftille satoja miljardeja

Julkaistu:

Microsoft
Microsoftin perustaja Bill Gates myöntää kompuroinnin mobiililaitteissa tulleen yhtiölle kalliiksi.
Microsoftin perustaja ja entinen toimitusjohtaja Bill Gates on myöntänyt tehneensä ”yhden kaikkien aikojen suurimmista virheistä” puhuessaan sijoitusyhtiö Village Globalin tilaisuudessa. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä TechCrunch.

– Suurin virhe oli, että johdossani Microsoft ei saavuttanut sitä, mitä Android on – eli puhelimien standardikäyttöjärjestelmää Apple pois lukien. Se oli kisa, joka Microsoftin olisi pitänyt voittaa.

Gatesin mukaan mobiilimarkkinoille mahtuu iOS:n rinnalle tasan yksi käyttöjärjestelmä, sillä kakkospaikan saavalle ei jää elintilaa. Se, että Android vei paikan Windowsilta, maksoi Gatesin arvion mukaan Microsoftille 400 miljardia dollaria (350 miljardia euroa) – jotka ovat siirtyneet Googlen taskuun.

Microsoftin epäonnistuminen ei ollut sattuma. Google osti Androidin vuonna 2005 50 miljoonalla dollarilla nimenomaan kampittaakseen Microsoftin mobiilistrategiaa, kertoo The Verge.

Googlen suunnitelma onnistui yli odotusten. Se paitsi sai kaapattua mobiilimarkkinan itselleen, myös pakotti Microsoftin tekohengittämään Windows-puhelimia ja lopulta ostamaan Nokian puhelinliiketoiminnan lähes 4 miljardilla eurolla vuonna 2013. Vuonna 2015 Microsoft teki kaupasta 6,9 miljardin euron alaskirjauksen.
Sittemmin Microsoft on muuttanut strategiaansa, ja on keskittynyt yhä enemmän palvelu- ja pilviliiketoimintaan. Yhtiön arvo nousi viimeisimmän vuosineljänneksen tuloksen julkistamisen jälkeen yli biljoonan dollarin haamurajan. Microsoft on myös vuorotellut maailman arvokkaimman yhtiön paikasta Applen kanssa.

– Minusta on upeaa, että tehtyäni yhden kaikkien aikojen virheistä [...] olemme muilla osa-alueilla, kuten Windowsilla ja Officella, yhä erittäin vahvoja. Olemme markkinoita johtava yhtiö. Mutta jos olisimme onnistuneet tuossa yhdessä asiassa, olisimme ylivoimainen ykkönen. Mutta niin se menee, Gates totesi haastattelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt