Nuorten keskuudessa syntyi uusi pikaviesti-ilmiö – mitä sinä olet mieltä?

Julkaistu:

Ääniviestit
Ääniviestit ovat kuin tuulahdus historiasta, mutta kaikkiin tilanteisiin ne eivät sovi. Ilmiöstä kertoi The Guardian.
Sosiaalisen median käyttäjät ja etenkin nuoret ovat alkaneet käyttää ääniviestejä yhteydenpitoon perinteisten pikaviestien tai tekstiviestien sijaan. Ne eivät ole kuitenkaan ongelmattomia.

The Guardian -lehti kertoo ilmiöstä laajemmin artikkelissaan. Ääniviestit tehdään painamalla viestisovelluksessa olevaa mikrofonin nappia ja sitten viesti nauhoittamalla. Ne muistuttavat menneiden vuosien puhelinvastaajiin jätettyjä viestejä, mutta eroja on monia.

IS Digitodayn havaintojen mukaan ilmiö on saapunut myös Suomeen. Monet nuoret ovat alkaneet pitkien WhatsApp-viestien naputtelun sijaan nauhoittaa tallenteita, jotka lähetetään ääniviestinä eteenpäin.

Monet kokevat ääniviestit erinomaiseksi kompromissiksi emojitäyteisen, mutta tunteettoman tekstittelyn ja toisaalta täysimittaisen puhelinkeskustelun välissä. Ne ovat lähettäjälle helppo viestimuoto – joskus liiankin helppo. Ääniviestejä ei sopisi lähettää esimerkiksi bussissa, jossa muut matkustajat saavat oppia lähettäjän sairaudet tai ihmissuhdekuviot.
Vastaanottajalle ääniviestit ovat hankalampia. Siinä missä esimerkiksi puhelinvastaajan kuuntelija osaa odottaa viestejä ja paneutuu niiden kuuntelemiseen, voi ääniviesti tulla pyytämättä ja yllättäen.

Toisin kuin tekstistä, ei ääniviestistä voi päällisin puolin päätellä sen tärkeyttä tai kiireellisyyttä, joten viesti saattaa jäädä kokonaan kuuntelematta. Tai sitten kuuntelijan pitää vetäytyä johonkin hiljaisempaan paikkaan kuuntelemaan viesti varmuuden vuoksi.

Kyseessä saattaa olla myös jossain määrin sukupolvien välinen ero, sillä viestejä on helppo kuunnella kuulokkeet päällä. Nuoret käyttävät näitä vanhempia enemmän, joten viesteihin pääsee näppärästi käsiksi.

Ääniviestien käyttö tuskin lisää viestien yksityisyyttä. The Guardianin mukaan äänen analysointi tuskin on Facebookille kovin paljon tekstiä hankalampaa. Facebook lukee jo koneistetusti Messenger-pikaviestimellä lähetetyt yksityisviestit. Suomen kieli on hankalampi analysoitava, joten sillä jätettyjen ääniviestit lienevät yksityisempiä kuin vaikkapa englanti.
Yleistyneistä ääniviesteistä kirjoitti ensin Helsingin Sanomien Nyt.

Ota kantaa

Jätätkö ääniviestejä pikaviestimissä?

Kyllä, säästää kirjoittamisen vaivan. 37% En, mutta eivät ne minua häiritse. 39% En, eikä pitäisi kenenkään muunkaan. 24%
Ääniä yhteensä 20477

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt