Nokia-retroluurien myyntiluvut julki – samaan aikaan huonoja uutisia älypuhelimista

HMD kertoo Nokia-retropuhelimien kasvattaneen peruspuhelinten markkinaa. Samaan aikaan yhtiön myyntiluvut älypuhelinten puolella ovat sukeltaneet.

Moni HMD:n Nokia-mallisarja on ehtinyt kolmanteen versioon asti. Yhtiö kauppaa värikuoria Nokia 2.2:een.

19.6.2019 7:00

Nokia-puhelimia valmistava HMD Global on julkistanut uuden puhelimen ja samalla kertonut muutoksista siinä, miten yhtiö käsittelee puhelinten aktivointitietoja.

Espoossa päämajaansa pitävä puhelinyhtiö tuo markkinoille noin 150 euron hintaisen Nokia 3.2 -puhelimen, jolla se tähtää älypuhelinten edullisempaan päähän. Yhtiö sanoo halunneensa yhdistää laitteessa suuren 6,26-tuumaisen näytön sekä kahden päivän akkukeston.

Samalla yhtiö kommentoi tiettävästi ensimmäistä kertaa Nokia 3310- ja 8110-retropuhelinten myyntiä. HMD:n Pohjoismaiden-johtaja Ossi Korpelan mukaan laitteita on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta. Suurin osa myynnistä on 3310-mallia, joka on vakiinnuttanut paikkansa etenkin tietyissä paikoissa, kuten autossa tai tiskillä säilytettävänä.

– Itse asiassa näiden puhelimien myötä koko peruspuhelinten kategoria Euroopassa on kasvanut, Korpela sanoi puhuessaan lehdistölle Helsingissä tiistaina.

HMD:n mukaan yhtiö on tällä hetkellä viidenneksi suurin puhelintoimittaja EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä, Afrikka).

Myös tutkimusyhtiö IDC:n lukujen mukaan HMD on viidenneksi suurin. ICD:n tuoreen arvion mukaan HMD toimitti kuitenkin vuoden ensimmäisen kuukauden aikana EMEA-alueella 2,2 miljoonaa älypuhelinta, mikä on kolmanneksen vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Kaikkein suurin nousija oli Huawei, joka on kuitenkin aloittanut USA:n pakotteiden myötä vahva laskuliu’un, vaikka se ei heti numeroissa näykään.

Korpela selittää tuloksia sillä, että HMD:n julkaisutahti on loppuvuosipainotteinen, eivätkä uudet tuotteet näy heti vuoden alun luvuissa.

Nokia-puhelinten käyttötiedot Haminaan

HMD kertoi myös yhtiön siirtäneen puhelimien aktivointidatan tallentamisen Suomeen Googlen palvelukeskukseen Haminaan. Aktivointidata ovat tiedot, jotka puhelimesta lähetetään valmistajalle, kun laite otetaan käyttöön.

HMD joutui keväällä pienen yksityisyyskohun keskelle, kun kävi ilmi, että joistakin puhelimista siirtyi tietoja Kiinaan.

HMD Globalin tuotejohtaja Juho Sarvikkaan mukaan kyse ei ole reagoinnista yksityisyyskohuun vaan siitä, että HMD Global siirtyy Amazonin pilvijärjestelmistä Googlelle. Yhtiön mukaan muutosta on valmisteltu jo vuoden verran.

Ilmoitus sai heti kiitosta. Tutkimusyhtiö IDC:n varatoimitusjohtaja Francisco Jeronimo sanoi Twitterissä muutoksen olevan positiivinen asia tietojen yksityisyyteen liittyvien epäilysten suhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?