Huawei myönsi katastrofin suuruuden – analyytikolta yllättävä ennuste: ”Markkinaosuus voi jopa kasvaa”

Huawei on antanut ensimmäistä kertaa julkisuuteen arvioita USA:n pakotteiden vaikutuksesta.

Huawei on myöntänyt USA:n pakotteiden painavan sen liikevaihtoa ainakin kahden vuoden ajan. Tavoitteista jäädään kauas.

17.6.2019 15:16

Huawei on ensimmäisen kerran kertonut julkisuuteen numeroita USA:n hallinnon asettamien pakotteiden vaikutuksesta. Reutersin mukaan Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei arvioi yhtiön liikevaihdon putoavan tänä ja ensi vuonna 100 miljardin dollarin (89 miljardin euron) tasolle.

Huawein liikevaihto viime vuonna oli 104 miljardia dollaria (93 Mrd €) ja sen odotettiin kohoavan tänä vuonna 125 miljardiin dollariin (111 Mrd €:oon).

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiö kertoo lukuja pakotteiden vaikutuksesta. Tähän asti yhtiö on vakuutellut pärjäävänsä hyvin omillaan.

Toimitusjohtajan mukaan älypuhelimien toimitukset Kiinan ulkopuolella putoavat 40 prosenttia. Uutistoimisto Bloomberg kertoi aiemmin arvioidun pudotuksen olevan 40–60 prosentin luokkaa. Huawei myy puolet puhelimistaan Kiinan ulkopuolella.

Ren sanoi uskovansa Huawein suunnan kääntyvän nousujohteiseksi vuonna 2021. Samalla hän vakuutti, että yhtiö ei leikkaa tutkimus- ja tuotekehityskuluistaan.

Huaweilla on kaksi tutkimuskeskusta Suomessa. Yhtiön maajohtaja kertoi viime viikolla Ilta-Sanomat Digitodaylle niiden jatkavan toimintaansa normaalisti.

IDC:n varatoimitusjohtaja Francisco Jeronimo arvioi Samsungin olevan suurin hyötyjä Euroopassa Huawein ahdingosta.

– Suurin voittaja Länsi-Euroopassa on Samsung, joka ottaa suurimman osan [Huaweilta vapautuvasta] markkinasta lähikuukausina. Operaattorit ja jälleenmyyjät alkavat siirtää asiakkaitaan Samsungiin heti, kun he ovat tyhjentäneet varastonsa Huaweista, Jeronimo kirjoittaa Twitterissä.

Samalla Jeronimo huomauttaa, että ironisesti Huawein markkinaosuus saattaa nousta väliaikaisesti tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä. Syynä on se, että jälleenmyyjät yrittävät aggressiivisesti hankkiutua eroon jäljellä olevista Huawei-laitteista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?