Mobiililiittymissä on eroa – toiset hidastuvat ruuhkassa enemmän - Mobiili - Ilta-Sanomat

Mobiililiittymissä on eroa – toiset hidastuvat ruuhkassa enemmän

Viime vuonna tehdyn linjauksen mukaan teleoperaattorit saavat tarjota eri mobiililiittymille erilaista palvelutasoa.

Julkaistu: 12.6.2019 7:00

Suomen viestintäviranomainen on käynyt teleoperaattorien kanssa läpi 5g:n pelisääntöjä. Linjauksiin kuuluu, ettei kaikkia kännykkäliittymiä tarvitse kohdella samalla tavalla verkon ruuhkautuessa.

5g-verkkojen esiinmarssi on herättänyt kysymyksiä siitä, miten tulevat 5g-liittymät hinnoitellaan. Operaattorit ovat kertoneet, etteivät ne ole siirtymässä muissa maissa yleisiin datakattoihin. Luvassa on muunlaisia hinnoittelumalleja. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, voivatko nämä rikkoa verkkoneutraliteettia eli internetin puolueettomuutta.

Tietoliikennettä ja viestintää valvovan Traficomin mukaan nettineutraliteetti ei ole vaarassa. Operaattorien kanssa on käyty läpi yhteisiä pelisääntöjä.

  • Nettineutraliteetilla tarkoitetaan sitä, että teleoperaattorin on kohdeltava kaikkea internetliikennettä samalla tavoin. Operaattori ei saa esimerkiksi rajoittaa liikennettä tiettyihin internetosoitteisiin tai kohdistaa rajoituksia tietyn tyyppiseen liikenteeseen.

  • Ellei verkkoneutraliteettia ole, operaattori voi hidastaa tarkoituksellisesti esimerkiksi omien palvelujensa kanssa kilpailevien palvelujen toimintaa. Verkkoneutraliteetin puolesta kantaa ottanut Burger King demonstroi asiaa laittamalla tempauksessaan ihmiset odottamaan Whopperin valmistumista 15–20 minuuttia, elleivät he maksaneet lisämaksua hampurilaisestaan.

Lue lisää: Burger King pani asiakkaat odottamaan tahallaan – väänsi rautalankaa internetin toiminnasta USA:ssa

  • Asiasta on säädetty EU-asetuksella. Kaikkialla maailmassa asiat eivät ole samoin, Yhdysvallat purki verkkoneutraliteetin presidentti Donald Trumpin päätöksellä tämän virkakauden alkaessa. Sen jälkeen tehdyissä selvityksissä on todettu, että maan teleoperaattorit jarruttavat etenkin Youtuben toimintaa.

Lue lisää: Pelottava esimerkki: Näin voi käydä nettiyhteyksille Euroopassa, jos seurataan USA:n tietä

Viranomainen: Erilaisia liittymiä saa tarjota

Suomen teleoperaattorien harkitsemien laskutusmallien joukkoon kuuluvat ainakin laskutus verkkoviiveen minimoimisesta sekä yhteyden viipaloinnista, jolloin asiakkaalle toimitettavalle yhteydelle luvataan tietty palvelutaso. Jälkimmäistä nähtäneen ainakin kiinteitä liittymiä korvaavissa 5g-yhteyksissä.

– Operaattoreilla on mahdollista tuotteistaa erilaatuisia liittymiä asetuksenkin perusteella. Verkkoneutraliteettisäädäntö ei kiellä tarjoamasta isompaa nopeutta tai pienempää viivettä. Siinä mielessä operaattori voi tuotteistaa käyttäjien eri tarpeisiin liittymiä ja periä niistä erisuuruista maksua, sanoo Traficomin kehityspäällikkö Klaus Nieminen.

Myöskään verkon viipalointi ei riko Traficomin mukaan neutraliteettia. Viipaloinnilla tarkoitetaan sitä, että tietty osa tukiaseman kapasiteetista varataan tietylle asiakkaalle – kuten 5g:llä nettiyhteytensä toteuttavalle taloyhtiölle.

– Operaattoreita ei ole kielletty varaamasta tiettyä kapasiteettia tiettyyn käyttötarkoitukseen. Operaattori voi rakentaa kokonaan oman verkon kiinteän laajakaistan korvaavaan käyttöön. Yhtä lailla viipaloinnilla voidaan toteuttaa samantyyppinen varaus, Nieminen sanoo.

On kuviteltavissa myös tilanne, jossa operaattori tarjoaisi liittymää, jossa asiakkaalle luvataan aina tietty palvelutaso ruuhkasta huolimatta – mikä olisi toisilta käyttäjiltä pois. Niemisen mukaan tämänkaltaista tilannetta ei ole vielä jouduttu pohtimaan.

Verkko ei ole kaikille sama

Traficomin edeltäjän Viestintäviraston linjauksen (pdf) mukaan operaattorit voivat tarjota asiakkailleen liittymiä eri nopeuksilla ja eri laatuluokilla. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että liittymät voivat saada eri määrän radioresursseja verkolta.

Liittymien erot tulevat näkyväksi ruuhkatilanteissa, jolloin halvempi liittymä hidastuu enemmän. Syrjimättömyys tarkoittaa käytännössä sitä, että saman hintaluokan liittymiä kohdellaan samalla tavalla. Nykyisen tulkinnan mukaan liikenteen yhdenvertainen kohtelu ei tarkoita, että kaikkien käyttäjien kokema palvelun laatu on sama.

– Jos mitään ei tehdä, 50- ja 100-megaiset liittymät ovat ruuhka-aikana yhtä nopeita tai hitaita. Totesimme, että operaattoreilla on mahdollista toteuttaa se, että liittymät ovat oikeasti erinopeuksisia, Nieminen selittää.

– Ruuhkatilanteessa 100-megainen voi toimia tuplanopeudella 50-megaiseen verrattuna. Jos aiemmin molemmat liittymät ovat saaneet 20 megaa, jatkossa toinen voisi saada 30 ja toinen 15, Nieminen jatkaa.

Niemisen mukaan keskusteluja 5g-palvelujen tuotteistamisesta ja verkkoneutraliteetista operaattorien kanssa on käyty hyvässä hengessä. Nämä ovat esitelleet tuotteistuksiaan Traficomille etukäteen, eikä mitään niistä ole tyrmätty.

– Näkemyksemme on se, että EU-asetus antaa joustavat työkalut sille, että voidaan tarjota käyttäjien tarvitsemia liittymiä niin, etteivät käyttäjän oikeudet vaarannu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?