Tutkimuksessa etsittiin nopein teleoperaattori – mainosten ja karun todellisuuden ero selvisi

Julkaistu:

4g-nopeudet
DNA:n teettämä tutkimus Suomen 4g-nopeuksista pudottaa kuluttajan maanpinnalle.
Uusi tutkimus 4g-nopeuksista Suomessa kertoo karua kieltä odotusten ja todellisten nopeuksien epäsuhdasta.

Konsulttiyhtiö Omnitelen DNA:lle tekemän tutkimuksen (pdf) mukaan 4g-verkkojen teoreettiset maksiminopeudet ovat juuri sitä – teoreettisia. DNA:n, Elisan ja Telian kattaneessa vertailussa suurimman keskimääräisen nopeuden verkosta puhelimeen päin saavutti DNA 83,9 megabitillä sekunnissa. Elisa pääsi 79,6 megabittiin ja Telia 63,2 megabittiin.

Kaikilta operaattoreilta käytettiin niiden nopeinta mahdollista liittymää, jotka olivat DNA Matkanetti 4G Max, Elisa Saunalahti Mobiililaajakaista Ultra ja Telia Rajaton 450 M. Tulokset nopeuksissa vaihtelivat muuttaen operaattorien järjestystä kaupungista ja paikkakunnasta toiseen.

Mitatut nopeudet ovat huomattavasti alempia verrattuna esimerkiksi Telian jo liittymän nimessä mainittuun 450 megabittiin sekunnissa. Elisan nopeimman liittymän teoreettinen maksimi on 600 megabittiä sekunnissa. DNA ei ilmoita maksiminopeutta.
Tarkempi tieto liittymien nopeudesta vaatii aktiivista etsimistä. Elisa esimerkiksi korostaa, että nopeus voi olla mitä tahansa 5–600 megabitin välillä.

Kukin operaattori tarjoaa kuuluvuuskartat liittymilleen. Ne muun muassa paljastavat, että joissakin tapauksissa Omnitelen testaamaa liittymää tuetaan vain suuremmissa kaupungeissa ja niissäkin vain tietyillä alueilla.

Omnitelen mukaan tutkimus suoritettiin huhti–toukokuussa "ajomittauksin, joilla pyrittiin selvittämään operaattoreiden tiedonsiirtonopeuksia mahdollisimman laajalla maantieteellisellä alueella mitatuissa kaupungeissa sekä siirtymillä kaupunkien ja alueiden välillä".

Liittymän nopeus puhelimesta verkkoon päin on tärkeä tieto esimerkiksi harrastettaessa livestriimausta tai lähetettäessä suuria tiedostoja kaverille. Tässä operaattorien välillä ei ollut suuria eroja.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom linjaa, että liittymäsopimuksessa tulee mainita käyttäjälle realistisesti saavutettavissa oleva maksiminopeus. Tämän maksiminopeuden tulee myös olla saavutettavissa realistisissa käyttöolosuhteissa.

Vaikka tutkimus antaa selkeästi suuntaa luvattujen ja todellisten nopeuksien suhteesta, operaattorien keskinäiseen sijoittumiseen on suhtauduttava kriittisesti. DNA on yksi Omnitelen omistajista.

Omistusyhteyttä ja sen vaikututusta tuloksiin on puitu myös oikeudessa. Markkinaoikeus kielsi vuonna 2013 DNA:ta käyttämästä nopeuteen perustuvia mainoslauseita. Jutussa kantajana toiminut Elisa vetosi muun muassa siihen, että DNA kuului Omnitelen omistajiin. Oikeus katsoi kuitenkin, ettei omistussuhteen vaikutusta tuloksiin voitu näyttää toteen.

Elisa myi osakkuutensa Omnitelestä vuonna 2000, mutta on sittemmin palannut sen osakkaiden joukkoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt