Analyytikko: Googlen puheet ovat puppua – tässä todellinen syy Huawein puolustamiseen

Googlen Huawei-puolustus on selustan suojelua Samsungia vastaan, arvioi tunnettu huippuanalyytikko.

Analyytikko uskoo Googlen pelkäävän Samsungin aseman liiallista vahvistumista, jos Huawei putoaa Googlen Android-tuoteperheestä pois.

11.6.2019 7:00

Google astui kiinalaisen Huawein avuksi ja pyysi Yhdysvaltoja tekemään poikkeuksen toukokuiseen Huawein vastaiseen päätökseen. USA:n linjauksen myötä Huawei uhkaa menettää pääsyn Googlen Android-versioon ja amerikkalaisyhtiön suosittuihin sovelluksiin kuten Youtubeen. Googlen mukaan Huawein puhelimista voi tulla turvattomampia, jos Huawei kehittää oman versionsa Androidista.

Tunnettu teknologia-alan analyytikko Richard Windsor ei usko Googlen tietoturvapelkoja. Windsor huomauttaa analyysissaan, että Huawei ei ole menettämässä pääsyä Androidiin, koska se on avointa koodia. Googlen versiossa on kyse vain yhdestä Androidin haarasta.

Googlen toimintaa ei Windsorin mukaan selitä edes pelko myynnin hupenemisesta. Jos Googlen palveluja halajavat kuluttajat vaihtavat pois Huawein puhelimista, he valinnevat yksinkertaisesti jonkun toisen Android-puhelimen, jossa palvelut ovat valmiina.

Windsor uskoo, että todellinen syy Googlen väliintulolle on Samsung, jonka Google ei halua kasvavan nykyistä hallitsevammaksi peluriksi Android-puhelimissa.

– Jos Huawei menettää koko puhelinliiketoimintansa Kiinan ulkopuolella, Samsung on loistoasemassa napatakseen suurimman osan Huawein osuudesta. Tämä tekisi Samsungista jälleen (kuten se oli vuonna 2014) täysin dominoivan Androidissa, mikä aiheuttaisi ongelmia Googlelle, Windsor päättelee.

Analyytikko muistuttaa Samsungin puuhanneen vuosina 2013 ja 2014 kilpailijaa Googlen palveluille tilanteessa, jossa erittäin suuri osa Googlen Android-tuloista oli peräisin juuri Samsung-puhelimista. Lopulta yhtiöt sopivat 10 vuodeksi, ettei Samsung kilpaile Googlen palvelujen kanssa.

– Huawein nousu on jakanut puhelinten määrän paljon tasaisemmin eri pelurien kesken ja on merkittävästi vähentänyt Samsungin markkinavaltaa. Samsung tarvitsee nyt Googlea paljon enemmän kuin Google Samsungia. Jos Huawei putoaisi ja Samsung nousisi uudelleen, valtatasapaino keikahtaisi takaisin Samsungin eduksi ja tekisi elämästä paljon vaikeampaa Googlelle, Windsor miettii.

Windsorin mukaan Googlen etuna on pitää Huawei markkinoilla, jotta yhdelläkään valmistajalla ei olisi tarpeeksi valtaa Googlen haastamiseen. Hän ei kuitenkaan selvittänyt, voiko Samsung noin vain unohtaa 10-vuotisen sopimuksensa Googlen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?