Nokia-puhelimet voittivat Huawei-pakotteiden myötä – ”En voi kiistää, etteikö tämä olisi näkynyt”

Nokia-puhelimien myynti on tasaisessa kasvussa ja Huaweihin kohdistuvat iskut ovat tuoneet uuden kiinnostuksen aallon. Yhtiön mukaan ihmiset alkavat ymmärtää tiuhasti päivittyvän Androidin arvon.

Tällä viikolla julkaistu budjettilaite Nokia 2.2 on HMD:n uusin puhelin.

9.6.2019 7:00

Espoossa pääkonttoriaan pitävä HMD Global on myynyt Nokia-puhelimiaan runsaan kahden vuoden ajan. Nokia-mallit ovat käyneet kääntymässä Suomen myydyimpien puhelimien listoilla silloin tällöin, mutta korkeimmille sijoille ne eivät ole nousseet.

Ossi Korpela on HMD Globalin Pohjoismaiden johtaja.

HMD:n Pohjoismaiden liiketoimintajohtaja Ossi Korpela vakuuttaa yhtiön olevan tyytyväinen myyntiin. Hänen mukaansa myynti jakautuu usean mallin ja laitesukupolven kesken.

– Myyntimme on vakaata ja kehitymme hyvään suuntaan. Kuluttajakysyntämme on varmaa, vakaata ja vahvaa, Korpela vakuuttaa.

Yhtiön huippumallit Nokia 9 PureView sekä Nokia 8 Sirocco ovat saneet jossain määrin ristiriitaisen vastaanoton. Vaikuttaakin siitä, että yhtiön suurin menestys on tullut edullisissa ja keskisarjan puhelimissa, jossa HMD pystyy tarjoamaan erittäin hyvää hinta-laatusuhdetta.

Tätä vahvistamaan yhtiö julkisti tällä viikolla Nokia 2.2 -puhelimen, joka on tekoälyominaisuuksin varusteltu 119 euron laite. Toisin sanoen se on Suomessa myytäväksi älypuhelimeksi erittäin edullinen. Kiinnostaako tällainen malli suomalaisia?

– Tällekin segmentille löytyy ostajia. Yrityksissä usein haetaan peruskäyttötarkoituksiin suunnattua puhelinta, joka tekee asioita hyvin, mutta samalla mietitään budjettia. Tämä toimii myös nuorille, jotka hakevat ensimmäisiä älypuhelimia, mutta haluavat hyvän käyttökokemuksen, selittää HMD:n Pohjoismaiden liiketoimintajohtaja Ossi Korpela.

Huawein kyykkäys näkyy

Korpelan mukana muuten tasaiseen myyntiin on nähty viime aikoina yksi poikkeus – nousun muodossa.

Kiinalainen Huawei Honor-brändeineen joutui keskelle myrskyä USA:n hallinnon kiellettyä amerikkalaisyrityksiä käymästä kauppaa yhtiön kanssa. Tämä johti tilanteeseen, jossa kuluttajat suhtautuvat Huawei- ja Honor-puhelimiiin varovaisesti ja vastaavasti muut merkitä kiinnostavat aiempaa enemmän.

HMD ja Nokia-puhelimet kuuluvat voittajiin. Korpela asettelee sanansa kuitenkin varovaisesti.

– En halua lähteä Huawein ja Honorin asioita kommentoimaan. Mutta on ollut hienoa nähdä, miten meidän tapamme tehdä Androidia on saanut lisähuomiota. Näemme paljon kiinnostusta kuluttajilta, myyjiltä ja kanavasta, Korpela muotoilee.

Johtaja viittaa HMD:n päivityslupauksiin, joiden mukaan Googlen palveluihin nojautuvat puhelimet saavat tietoturvapäivityksiä kolmen ja Android-versiopäivityksiä kahden vuoden ajan.

 En voi kiistää, etteikö tämä [Huawein tilanne] olisi näkynyt kaupoissa.

– En voi kiistää, etteikö tämä olisi näkynyt kaupoissa. Meillä on nousevat myynnit. Viime viikkojen aikana on selkeästi nähty paranevia puhelimien aktivointimääriä, Korpela sanoo,

Korpela ei erittele numeroita sen tarkemmin, mutta sanoo nousun koskevan kaikkia hintakategorioita.

Mitä tapahtui uudelle hirviökamerapuhelimelle?

Huippukamerapuhelimeksi tarkoitetun Nokia 9 PureView’n suhteen Korpela on varovainen. Laite on varustettu peräti viidellä kameralla, ja sen idea on kuvien monipuolinen ja järeä jälkikäsittely. Ohjelmistoa on kuitenkin moitittu vaikeakäyttöiseksi.

Korpela vakuuttaa tietylle kohderyhmälle suunnatun Nokia 9 Pureview’n olevan silti myyntitavoitteissaan Pohjoismaiden osalta. Hän sanoo laitteen kiinnostavan myös yrityksiä.

– Toimme ihan uudenlaisen innovaation markkinoille. Pyrimme puhuttelemme sitä yleisöä, jotka ymmärtävät kameraratkaisun ja arvostavat sitä. He ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Olen kuullut hyvin vähän pettymyksiä, päinvastoin.

Korpela vakuuttaa, että tuotekehitys ”jatkuu kaikissa hintapisteissä”, vaikka ei nimenomaisesti järeiden kamerapuhelimien jatkoa kommentoikaan.

5g:tä odotetaan vielä

Kännykkämarkkinoilla ollaan murrosvaiheessa, sillä esiin on nousemassa uusia tekniikoita. Näistä tärkeimmät ovat 5g sekä fyysiset sim-kortit roskikseen heittävä e-sim. Kumpaakaan ei ole vielä Nokia-puhelimissa vielä tarjolla.

– Näemme 5g:n isona asiana ja tulemme sinne oikeaan aikaan sopivalla tarjonnalla. Mutta tässä ja tänään ei ole konkreettista tuotetta tai aikataulua, Korpela sanoo.

– E-sim on myös mielenkiintoinen ja nyt seuraamme, kuinka se kehittyy ja miten vahvasti niitä halutaan.

Lupauksia tulevasta ei siis ole vielä tarjolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?