Kommentti: Huawei roikkuu Trumpin löyhässä hirressä – mutta kuka nauraakaan lopuksi?

Julkaistu:

Uutiskommentti
Kolme kuukautta on pitkä aika. Sen verran kestää USA:n hallinnon määräämä siirtymäaika, jonka jälkeen teknologian vientikielto Huaweille astuu voimaan. Markkinaosuudet muuttuvat jo tuossa ajassa, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.
Kiinalaisella teknologiajätti Huaweilla on hätä. Ei siksi, että amerikkalaisten pakotteet olisivat johtamassa sen kaatumiseen. Yhtiöllä on riittävästi myyntiä USA:n ja Euroopan ulkopuolisessa maailmassa, että se pysyy pystyssä vaikka kutistuisikin.

Pelko on siinä, että se saattaa menettää aseman, jota se on rakentanut vuosien ajan.

Tällä hetkellä kukaan ei tiedä tarkkaan, missä mennään. Huawei roikkuu Donald Trumpin hallinnon asettamassa 90 päivää kestävässä löyhässä hirressä. Tämän siirtymäajaksi kutsutun jakson loputtua ensi elokuussa ratkeaa, saavatko amerikkalaisyhtiöt jatkaa yhteistyötään Huawein kanssa.

Se tarkoittaa sitä, että kuluttajien epävarmuus puhelimen oston turvallisuudesta on avoin kysymys koko tuon ajan. Sama pätee teleoperaattoreihin, kun nämä miettivät 5g-investointeja. Niiden aika on nyt.

Turvallisuus- vai talousriski?

Huawein päävastustaja USA on antanut ristiriitaisia viestejä. Yhtäällä se on antanut ymmärtää, että Huawei on turvallisuusriski, joka vain odottaa toteutumistaan. Samaan aikaan Trump on väläytellyt mahdollisuutta purkaa pakotteet ja ottaa Huawei osaksi kauppadiiliä Kiinan ja USA:n välillä.

Jälkimmäisen valossa pelot vaikuttaisivat olevan enemmän talouteen kuin turvallisuuteen perustuvia.
Taustalla lienee Huawein nopean nousun aiheuttama pelko. ”USA:n on pysäytettävä Kiina/Huawei niin kauan, kun se on mahdollista” on argumentti, joka on jo kuultu keskustelussa.

Ja kyllä, nousu on ollut nopeaa. Nopeampaa kuin mitä useimmat osaisivat odottaa. Nousua ovat varjostaneet syytökset kopioinnista, teollisuusvakoilusta sekä Kiinan keskushallinnon talutusnuorassa kulkemisesta, mutta ne eivät ole sitä pysäyttäneet.

Myönnettäköön, olin itsekin kokolailla skeptinen Huawein suuren markkinavaltaussuunnitelman suhteen, kun haastattelin yhtiön Pohjois- ja Itä-Euroopan johtajaa melko tarkalleen viisi vuotta sitten.
Pieleen meni. Huawei nousi nopeasti yhdeksi Suomen myydyimmistä puhelinvalmistajista. Myös muualla länsimaissa sen nopea kasvu on ollut hämmästyttävää.

Yhtiön viiden vuoden takaiset lippulaivapuhelimet olivat laitteita, jotka kopioivat ulkonäkönsä Applelta tai Sonylta ja käytettävyys oli vähän sinne päin. Nyt Huawei P30 Pro on yksi markkinoiden parhaita älypuhelimia ja kameraltaan paras. Ja se tarjoaa parempaa hinta-laatusuhdetta kuin pahimmat kilpailijat Apple ja Samsung.

Menetettyä on kallis ostaa takaisin

90 päivää on pitkä aika mitä tulee brändinhallintaan. Jos Huawein markkinaosuudet sukeltavat kovasti, niitä on työlästä – ja kallista – saada takaisin. Markkinakakku saattaa olla jo elokuussa kovin erilainen, sillä heinä–elokuu on joulun ohella puhelimien vilkkainta myyntiaikaa.
Ylläpitääkseen julkisuuskuvaansa Huawei on käynnistänyt oman mediaoperaationsa. Yhtiö ja sen valjastamat viestintävoimat tekevät parhaansa saadakseen julkisuuteen positiivisia uutisia.

Ja onhan niitä nähtykin. Huawei on palannut Googlen Android Q -käyttöjärjstelmäversion betaohjelmaan (Techradar). Yhtiö on jälleen muun muassa myös muistikorttistandardeja kehittävän SD Associationin, wifi-standardia ylläpitävän Wi-Fi Alliancen sekä mikropiiristandardeja hallinnoivan JEDECin jäsenlistoilla. Samoin standardielin IEEE hyväksyy jälleen Huawein asiantuntijat vertaisarviointitehtäviin.

Nämä tiedot tiedotusvälineille on välittänyt eteenpäin juurikin Huawei, sillä nyt taistellaan luottamuksesta ja näkyvyydestä.

Onko rangaistuksen uhka varsinainen rangaistus?

Jos viimeaikaiset uutiset jostain kertovat, niin siitä, etteivät amerikkalaisyhtiöt itsekään tunnu tietävän, mihin ne ovat menossa. Ne tekisivät mielellään bisnestä kiinalaisten kanssa, mutta poliittiset realiteetit ovat mitä ovat.

Tuo epätietoisuus on tuskin sattumaa. Se, että Donald Trump pitää Huaweita löyhässä hirressä useamman kuukauden ajan, saattaa olla jo ihan riittävästi vahingoittamaan sitä. Yhtiön julkisuuskuva kärsii, asiakkaat kaikkoavat ja markkinaosuus kutistuu.

Ehkä varsinaisia toimenpiteitä Huaweita vastaan ei tarvitakaan, sillä niiden uhka kurittaa yhtiötä jo riittävästi.

Lyhyellä tähtäimellä USA vienee tämän erän. Pidemmällä aikavälillä muualla maailmassa katsellaan varmasti tarkkaan ei-amerikkalaisia vaihtoehtoja niin ohjelmistoihin kuin laitteistoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt