Huawein oman käyttöjärjestelmän nimi selvisi

Julkaistu:

Huawei
Jos Huawei ei saa käyttöoikeutta Androidiin takaisin, Hongmeng on todellisuutta ensi vuonna.
Kiinalainen teknologiajätti Huawei suunnittelee oman käyttöjärjestelmän luomista mobiililaitteille ja saattaa tuoda sen tarjolle Kiinassa jo tänä vuonna. Asiasta kertoi muun muassa Wall Street Journal, jonka mukaan yhtiö on rekisteröinyt tavaramerkki Hongmengin, joka on sen oman käyttöjärjestelmän työnimi.
Huawei pyrkii varautumaan siihen, että se joutuisi korvaamaan maailman kännykkämarkkinoita hallitsevan Android-järjestelmän. Androidin kehittänyt Google on saanut Yhdysvaltojen hallinnolta määräyksen lopettaa yhteistyön Huawein kanssa. Yhdysvallat syyttää Huaweita vakoilusta Kiinan puolesta, minkä yhtiö kiistää. Kiellon toimeenpanoa on lykätty 90 päivällä, mutta uhka on jo pahasti haitannut Huawein laitemyyntiä ympäri maailman.

Androidia vaikea haastaa

Vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien menestys mobiilimarkkinoilla on toistaiseksi ollut vaatimatonta, kuten Nokian karu kokemus Windows-puhelinten valmistajana osoitti. Samsungin kehittämä Tizen jäi sekin lyhytikäiseksi.

Android-puhelinten markkinaosuus oli alkuvuonna 87 prosenttia maailman kännykkämarkkinoista, laskee markkinatutkimusyhtiö Canalys. Loppuja markkinoista hallitsi Applen iPhonelle kehittämä iOS. Kolmannen käyttöjärjestelmän mahdollisuudet kilpailla kännykkämarkkinoilla ovat kaatuneet pulaan sovelluksista, joita kuluttajat odottavat saavansa laitteisiinsa.

Android on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joten Huawei voisi käyttää jatkossakin sen julkista versiota. Jos kielto toteutuu, ei tuleviin Huawei-puhelimiin voisi saada esimerkiksi Gmail-sähköpostisovellusta, Googlen karttoja tai sovelluskauppa Playta.

Presidentti Donald Trump vihjasi aiemmin, että ratkaisu Huaweita koskevaan kiistaan saattaa liittyä Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiin kauppaneuvotteluihin. Trumpin mukaan on hyvät mahdollisuudet, että osapuolet löytävät neuvotteluissa sovun ja että Huawei sisällytetään siihen.

Kiina syyttää Yhdysvaltoja kiusanteosta ja on esittänyt sille virallisen vastalauseen Huawein kohtelusta.

Jo ostetut laitteet toimivat, sanoo valmistaja

Huawein puhelimen jo ostaneiden kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan. Yhtiö vakuuttaa, että niissä sovellukset toimivat ja päivitykset asentuvat laitteen elinkaaren loppuun asti ilman mitään muutoksia. Käyttäjän ei tarvitse ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin.

Saattaa silti olla, että viranomaiset joutuvat pohtimaan virhevastuupykälää, jos palvelut lakkaavat toimimasta jo ostetuissa puhelimissa. Tällöin joudutaan miettimään, missä määrin kuluttajilla on oikeus saada jo ostetuista puhelimista rahat takaisin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt