Nyt Huawei sai todella kovan iskun – loppuuko puhelimien valmistus kokonaan?

Julkaistu:

Huawei
Siruyhtiö ARM on lopettanut yhteistyön Huawein kanssa, BBC kirjoittaa.
Siruvalmistaja ARM on käskenyt työntekijöitään lopettamaan yhteistyön kiinalaisen älypuhelinvalmistaja Huawein kanssa, BBC kirjoittaa ARMin sisäisiin asiakirjoihin nojaten. Taustalla on Yhdysvaltain asettama kielto, joka on jo estänyt eri amerikkalaisia yrityksiä myymästä tavaraa Huaweille.

Sopimus ARMin kanssa on kaikille puhelinvalmistajille elintärkeä. ARMin valmistamat ja niiden kanssa yhteensopivat suorittimet muodostavat käytännössä Android-puhelimien laitteistostandardin.

Huawei ei itse käytä ARMin suorittimia, mutta kiinalaisyhtiö valmistaa ARMin lisenssillä omia Kirin-suorittimiaan. Ilman lisenssiä se menettää oikeutensa omien piiriensä valmistamiseen.

ARM on kuitenkin brittiläinen ja japanilaisen Softbankin omistuksessa. The Vergen mukaan ei ole selvää, onko ARMin päätöksen taustalla vain varovaisuus, sillä sen siruissa on mukana Yhdysvalloista peräisin olevaa teknologiaa. Jos ARMia on suoraan kehotettu lopettamaan bisnes Huawein kanssa, voi pian kantautua lisää uutisia muista Huawein hylkäävistä firmoista.

Kyseessä on erittäin iso asia Huaweille, joka on jo menettänyt muun muassa siruyhtiöiden Intelin, Qualcommin ja Broadcomin tuen.
Huaweilla on arvioiden mukaan riittävästi siruja kolmesta kuukaudesta vuoteen, mutta ilman ARMia Huawein arvioidaan ennen pitkää olevan melkeinpä kykenemätön valmistamaan älypuhelimia ilman amerikkalaista teknologiaa.

ARM kommentoi asiaa vain lyhyesti sanomalla, että se noudattaa kaikkia Yhdysvaltain hallituksen viimeisimpiä määräyksiä. Huawei uskoo edelleen, että ongelma on väliaikainen.

Huawei antoi myös BBC:lle seuraavan lausunnon, jonka voi tulkita sävyltään hyvinkin sovittelevaksi:

– Arvostamme läheisiä suhteitamme kumppaneihimme, mutta ymmärrämme sen paineen, jonka alla jotkut heistä ovat johtuen poliittisesti motivoituneista päätöksistä. Luotamme, että tämä valitettava tilanne voidaan ratkaista, ja prioriteettimme on yhä maailmanluokan teknologian ja tuotteiden toimittaminen asiakkaillemme ympäri maailman.

Jo aiemmin Google on tehnyt selväksi, ettei se lopeta yhteistyötä kiinalaisyhtiön kanssa omasta halustaan, vaan USA:n hallinnon käskystä.

Päivitys kello 16.41: Juttua laajennettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt