5 seurausta: Näin Trumpin Huawei-boikotti näkyy Huawei- ja Honor-puhelimissa

Googlen ratkaisu perua Huawein Android-lisenssi näkyy puhelimissa viiveellä.

Google Play toimii jatkossakin vanhoissa ja vielä kaupoissa olevissa puhelimissa. Jatko on kuitenkin epävarmaa.

21.5.2019 15:48

Googlen päätöksellä perua Huawein Android-lisenssi on useita seurauksia, joita Huawei- tai Honor-puhelimen omistajan tai puhelimen ostoa harkitsevan kannattaa ottaa huomioon.

Google perui Huawein lisenssin Yhdysvaltojen hallinnon tekemän vientikiellon takia. Presidentti Donald Trumpin hallinto on asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää. Päätöstä on perusteltu turvallisuussyillä.

Kaikki seuraukset eivät näy aivan välittömästi, sillä Yhdysvaltain kauppaministeriö ilmoitti eilen lykkäävänsä vientikiellon voimaantuloa 90 päivällä.

Sekä Huawei, Google että Android-käyttöjärjestelmän kehittäjät ovat antaneet asiasta lyhyet tiedotteensa. Kokosimme Googlen päätöksen viisi tärkeintä vaikutusta Huawei- ja Honor-puhelimien omistajille ja ostajille.

1. Tietoturvapäivitykset jatkuvat

Google kertoi, että tietoturvapäivitykset jatkuvat, eli tietoturvan ei pitäisi päivitysten puutteessa jäädä jälkeen. Samaa lupaa myös Huawei omassa lausunnossaan.

2. Googlen sovellukset toimivat

Myös Google Play -sovelluskauppa pysyy toiminnassa, mikä tarkoittaa käytännössä, että myös Googlen nykyiset sovellukset pysyvät toiminnassa ja saavat päivityksiä. Laitteissa olevat Googlen palvelut, kuten Gmail, YouTube tai Kartat eivät siis katoa mihinkään.

3. Uuden puhelimen ostolla takaraja

Googlen palvelut löytyvät ja toimivat myös kaupasta ostettavissa uusissa Huawei- ja Honor-puhelimissa. Yhdysvaltojen kauppaministeriön antama lykkäys antaa Huaweille ainakin 19. elokuuta asti aikaa jatkaa puhelimien toimituksia nykyisin ehdoin. Googlen lisenssin piiriin kuuluvat myös tuolloin jo kauppojen varastoihin ehtineet Huawei- ja Honor-mallit.

4. Miten käy tulevien Android-versioiden?

Ei ole täyttä varmuutta, saavatko Huawei- ja Honor-puhelimet välttämättä enää Androidin seuraavaa Q-versiota, jonka jakelun on tarkoitus alkaa syksyllä. Tällöin puhelimet eivät siis saisi Android-käyttöjärjestelmän uusimpia ominaisuuksia.

5. Huawei pyrkii korvaamaan Googlen sovellukset

Googlen Android-lisenssin lisenssin loppuminen elokuussa voi näkyä tulevissa Huawei- ja Honor-puhelimissa. Jos Huawei haluaa jatkaa Androidin käyttöä, se joutuu jatkossa hyödyntämään vain avoimesti saatavilla olevaa AOSP-versiota (Android Open Source Project), josta puuttuvat Googlen omat sovellukset.

Huawein tavoitteena on ollut jo aiemmin kasvattaa omaa sovelluskauppaansa, josta puhelimiin voisi ladata Googlen palveluita korvaavia sovelluksia. Sovelluksien tuottajina olisivat joko Huawei tai riippumattomat sovelluskehittäjät. Esimerkiksi Googlen Gmail-sähköpostia voi hyvin käyttää myös muilla sähköpostisovelluksilla sekä puhelimen nettiselaimella. Samoin YouTuben käyttö onnistuu selaimella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?