NYT: Venäjän propaganda kylvää länteen ristiriitoja uudella tekniikalla

Venäläinen RT America -kanava esittää rajuja väitteitä 5g-tekniikan haitoista – mutta vain länsimaissa.

Kreml haluaa hidastaa länsivaltojen 5g-hankkeita sekä kylmää ristiriitoja propagandalla, arvioi The New York Times -sanomalehti.

15.5.2019 7:00

Venäjän propaganda on ottanut uudeksi kohteekseen 5g-verkkotekniikan – ja nimenomaan länsimaissa käytettynä, kertoo The New York Times -sanomalehti. Lehti kertoo Yhdysvalloissa toimivan RT America -tv-kanavan – entisen Russia Todayn – julkaisseen tämän vuoden puolella useita juttuja 5g-tekniikan vaarallisuudesta.

RT:n jutuissa 5g-verkkojen käyttämät korkeat taajuudet on liitetty muun muassa syöpään, nenäverenvuotoihin, oppimisvaikeuksiin, hedelmättömyyteen, autismiin, sydänkasvaimiin ja Alzheimerin tautiin. Tieteelliset tutkimukset eivät kuitenkaan tue väitteitä, ja RT:n käyttämät lähteet ovat yleensä melko epämääräisiä ja sisältävät yleensä viittauksia toisiinsa.

The New York Times arvioikin, että kyseessä on Venäjän uusi propagandakampanja, jonka tarkoituksena on kylvää länsimaihin epäluuloa valtiojohtoon ja tieteeseen sekä aiheuttaa sisäisiä ristiriitoja. RT:n aiheita onkin käytetty länsimaissa sadoilla samoja tavoitteita ajavilla verkkosivustoilla mainitsematta alkuperäistä lähdettä.

Yhdysvalloissa turvallisuusviranomaiset ovat nimittäneet RT:tä jo vuosien ajan Venäjän propagandakanavaksi.

Vaikutelmaa länsimaihin suunnatusta propagandakampanjasta vahvistaa sekin, että Venäjällä presidentti Vladimir Putin on päinvastoin ylistänyt 5g-verkkoja ja niiden tuomia nopeita datayhteyksiä.

Venäjällä tiedeyhteisö on taas esittänyt 5g:n olevan itse asiassa hyväksi terveydelle. 5g-alueeseen kuuluvia korkean taajuuden radioaaltoja on suositeltu käytettäväksi esimerkiksi haavojen parantamiseen ja syövän hoitoon.

Anna Belkina, RT:n viestintäjohtaja Moskovassa, selittää eroa Venäjän ja RT American uutisoinnissa sillä, että kanavan tehtävänä Yhdysvalloissa on käsitellä paikallisia aiheita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?